Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία στις 7 Σεπτεμβρίου όμως τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών και η επιστροφή οικογενειών από διακοπές έφερε τη μεταφορά της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2020 – 2021, μία εβδομάδα μετά.
Σημαντικός παράγοντας για να παρθεί η απόφαση, όπως είπε η υπουργός, ήταν να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας.
Όπως είπε η υπουργός, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει. Επανέλαβε, έτσι, την έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν άμεσα με τις οικογένειές τους.
«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Εκπαίδευσης. Από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί», κατέληξε η κ. Κεραμέως.
Όπως συμπλήρωσε, η λειτουργία του διδακτικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.
«Δεν θα διστάσουμε να υιοθετήσουμε νέα μέτρα πιο αυστηρά ή πιο επιεική» δήλωσε η υπουργός Παιδείας. «Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και τα σχολικά» τόνισε.
Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία».
Πέτσας: Να γυρίσουν από διακοπές γονείς και παιδιά και να περιορίσουν τις επαφές τους
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κάλεσε όσες οικογένειες δεν έχουν επιστρέψει από διακοπές να το κάνουν και να μείνουν στο σπίτι μέχρι το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, απ΄ όπου έγιναν οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, τόνισε αρχικά: «Τα σχολεία πρέπει να είναι κυψέλη γνώσης και όχι εστία διασποράς του κορονοϊού».
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Καλούμε τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι και να φροντίσουν να μείνουν ασφαλείας, περιορίζοντας τις επαφές τους μέχρι την έναρξη των μαθημάτων».
Πόσο ασφαλής είναι η μάσκα που φοράς: Τι έδειξε βρετανικό πείραμα – Ποια η καλύτερη και ποια η χειρότερη
Με τη μάσκα να έχει γίνει το απαραίτητο αξεσουάρ της νέας καθημερινότητάς μας, κάποιοι αναρωτήθηκαν πόση προστασία προσφέρουν στους ανθρώπους γύρω μας.
«Η μάσκα προσώπου πρέπει να ελαχιστοποιεί τη μετάδοση των μικροοργανισμών του κατόχου», λέει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Val Edwards-Jones.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμβουλεύει να φοράμε μάσκες με τρία στρώματα, αλλά δεν ανταποκρίνονται όλες οι μάσκες στα πρότυπα του ΠΟΥ». Κι έτσι ανέλυσε τους τύπους της μάσκας που κυκλοφορούν, από μίας χρήσεως μέχρι και υφασμάτινες, για να δει ποιες αποτρέπουν τα μικροσταγονίδια να διαφεύγουν.
Φορούσε τη μάσκα λοιπόν και έβηχε πάνω σε πιάτα καλλιέργειας, τα οποία είχαν ένα μέσο που διευκολύνει την επιβίωση των βακτηρίων.
Με δεδομένο λοιπόν πως όταν έβηχε χωρίς μάσκα ο αριθμός των αποικιών έφτανε τις 65, για να δούμε πόσο καλά τα πήγαν οι γνωστότεροι τύποι μάσκας.
Ενώ όλες τους έριξαν τον αριθμό των αποικιών, κάποιες απέτρεψαν ακόμα και το 100%, ενώ άλλες άφησαν να περάσουν το 80% των μικροοργανισμών!
Μάσκα από ύφασμα που αναπνέει
Αριθμός αποικιών: 28
Ποσοστό που απέτρεψε: 57%
Μάσκα με αδιάβροχες και αντιμικροβιακές ιδιότητες
Αριθμός αποικιών: 1
Ποσοστό που απέτρεψε: 98%
Μάσκα μίας χρήσεως KN95
Αριθμός αποικιών: 0
Ποσοστό που απέτρεψε: 100%
Επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες μάσκες
Αριθμός αποικιών: 2
Ποσοστό που απέτρεψε: 97%
Μάσκες προστασίας με βαλβίδες
Αριθμός αποικιών: 30
Ποσοστό που απέτρεψε: 54%
Μάσκες μίας χρήσεως εμπορίου (γνωστής βρετανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ)
Αριθμός αποικιών: 10
Ποσοστό που απέτρεψε: 85%
Χειροποίητη μάσκα από ύφασμα
Αριθμός αποικιών: 58
Ποσοστό που απέτρεψε: 22%