Μετά τον σάλο που προκάλεσε η έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα, το βιβλίο του Σάββα Ξηρού βλέπει το φως της δημοσιότητας και προκαλεί αντιδράσεις.
Ο «Μιχάλης» της 17Ν, στο δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Πολιτική Ευθύνη», παραδέχεται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Espresso, ότι συμμετείχε στις περισσότερες ενέργειες της οργάνωσης, η οποία εξασφάλιζε τα έσοδά της από ληστείες. Σκιαγραφεί τη δομή και τον τρόπο δράσης και εξηγεί για ποιο λόγο τα μέλη της δεν ήθελαν τη συμμετοχή γυναικών στην οργάνωση.
Χωρίς ένσημα…
Ο φυλακισμένος Ξηρός ισχυρίζεται ότι για να βγάζει τα προς το ζην, αναγκαζόταν να δουλεύει Κυριακές, αργίες και καλοκαίρια, αλλά παραδέχεται ότι ο ίδιος και αρκετοί σύντροφοί του ήταν ανασφάλιστοι. Γι’ αυτό τα χρήματα από τη λεία των ληστειών που διέπρατταν κατά καιρούς οι τρομοκράτες χρησιμοποιούνταν ακόμη και για την υγειονομική περίθαλψη όσων συμμετείχαν στην οργάνωση.
«Ο μόνος τρόπος ήταν με ληστείες. Είχε πάρα πολλά έξοδα. Η χρηματοδότηση δεν ήταν για να δίνονται μηνιάτικα στα μέλη, αλλά για τα έξοδα κάθε ενέργειας, που ήταν πάρα πολλά, και για τις γιάφκες. Βέβαια, επειδή θεωρούσαμε τον τομέα της υγείας, της στέγασης και της παιδείας δεδομένους, ότι έπρεπε να έχει ο καθένας πρόσβαση (για παράδειγμα, εγώ δεν είχα ένσημα για να έχω ασφάλιση), όταν είχαμε κάποιο πρόβλημα υγείας το κάλυπτε η οργάνωση, αλλά χωρίς υπερβολές και σπατάλες».
Ο Σάββας Ξηρός αρνείται κατηγορηματικά ότι συμμετείχαν γυναίκες στην οργάνωση και εξηγεί γιατί δεν τις ήθελαν. «Όχι, δεν υπήρχαν γυναίκες στην οργάνωση, για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν, η ψυχοσύνθεση της γυναίκας είναι διαφορετική από του άντρα. Δεν εννοώ σε θέματα ισότητας. Μιλάω για διαφορετικότητα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες σε πάρα πολλά θέματα έχουν ευαισθησίες οι οποίες αν ξεπεραστούν, επειδή εκ φύσεως λειτουργούν περισσότερο με την καρδιά και λιγότερο ορθολογικά, γίνονται παράτολμες και έτσι εκτίθενται πιο εύκολα και πιο συχνά στον κίνδυνο. Από την άλλη, είναι απόλυτες και ανυπόμονες, ενώ σε αυτές τις καταστάσεις μεγαλύτερη σημασία έχει να ξέρεις πότε πρέπει να περιμένεις παρά πότε πρέπει να δράσεις, και αυτό είναι το πιο δύσκολο», σημειώνει.
«Είχαμε δύο 45αρια, έχουν βρει μόνο το ένα»
Στις συνεντεύξεις του ο Σάββας Ξηρός προσπαθεί να απομυθοποιήσει όσα είχαν γραφτεί για το οπλοστάσιο της 17Ν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις δεκάδες ρουκέτες των 3,5 και 2,36 ιντσών που βρέθηκαν στις γιάφκες της οργάνωσης.
Ειδική αναφορά κάνει στο 45αρι-ταυτότητα που δεν έχει βρεθεί, παρά τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής. «Τα όπλα μας ήταν αρχαιολογίες, γιατί δεν τα είχαμε για φετίχ. Άλλωστε, η λογική μας ήταν να μην κάνουμε μάχη, αν δεν μπορούσαμε να φύγουμε μέσα στα πρώτα λεπτά… Υπάρχει ένας μύθος, με την έννοια ότι είναι ιστορικό, επειδή οι ενέργειες γίνονταν με αυτό για λόγους ταυτότητας, αλλά η οργάνωση είχε δύο 45αρια, εκ των οποίων έχουν βρει το ένα. Το άλλο όχι. Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι το επινόησαν, το κατασκεύασαν και το εμπορεύτηκαν. Εγώ, αν είχα τέτοια δυνατότητα, δεν θα επινοούσα ένα φονικό όπλο, αλλά κάτι πιο δημιουργικό», αναφέρει.