«Έτρεξα για την ειρήνη και για τους ανθρώπους που πέθαναν στο Ιράκ» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό στον αγώνα 5 χιλιομέτρων, ο νικητής Παναγιώτης Δημόπουλος, 24 χρονών από την Ηλιούπολη.
Κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό, 275 δρομείς έλαβαν μέρος σήμερα το πρωί στο «Run for Peace: From Acropolis to Babylon» μια διαδρομή με εκκίνηση στον πεζόδρομο της Ερμού, κάνοντας το γύρο του λόφου της Ακρόπολης μέσω της Αποστόλου Παύλου.
Τον αγώνα διοργάνωσε η πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα μισά έσοδα του οποίου θα διατεθούν υπέρ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής (Παράρτημα Βούλας) και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων.
«Συμμετείχα για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, στη χώρα μας και στον ίδιο μας τον εαυτό, ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες που περνάμε οι περισσότεροι» ανέφερε η Αθανασία Τζουμελέκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια από τις δυο γυναίκες που τερμάτισαν πρώτες στον αγώνα. Η Κατερίνα Σάπαρη , που έκοψε το νήμα μαζί με την κ. Τζουμελέκα, συμπλήρωσε πως ο αθλητισμός είναι ένα από τα «όπλα» μας για να διαδώσουμε το μήνυμα ώστε όλοι οι λαοί να ενωθούν, να γίνουν ένα.
Μια παρέα 16 ατόμων από το αθλητικό κέντρο «Χωράφας Περιστερίου» παίρνουν μέρος συχνά σε αγώνες δρόμου. Ο σημερινός όμως ήταν ξεχωριστός, όπως επισημαίνει ο Αναστάσιος Ντρίκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και μας παρακίνησε ο σκοπός του. «Ζητάμε το αυτονόητο. Ειρήνη και να σταματήσουν οι γενοκτονίες των λαών» τόνισε ο κ. Ντρίκος.
Ο Ντάριλ Νίλι, υπήκοος ΗΠΑ και εργαζόμενος στην Αθήνα, δεν το πολυσκέφτηκε να δηλώσει συμμετοχή. «Ήθελα να τρέξω για ένα καλό σκοπό. Η διαδρομή ήταν απαιτητική, αλλά ο καιρός θαυμάσιος» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα ορίστηκε 5 μόλις ημέρες πριν τον εορτασμό του Κουρδικού νέου έτους, του Newroz, που, όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, «γιορτάζεται η υπεροχή του καλού ενάντια στο κακό, το φως ενάντια στο σκότος και η ελευθερία ενάντια στη δικτατορία και τα δεσποτικά καθεστώτα. Πάνω από όλα, όμως, πρόκειται για τον εορτασμό της ειρηνικής συνύπαρξης των εθνών.»