«Το μήνυμα δόθηκε: Κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος» δήλωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής κατά της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δύο εκθέσεις πεπραγμένων.
Ο κ. Νικολούδης αναφέρθηκε επίσης και σε επικείμενη συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές του Λιβάνου, καλώντας εμμέσως, όσους έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, να το επιστρέψουν εκμεταλλευόμενοι την επικείμενη πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, εντός του 2013 έχει εντοπιστεί εγκληματικό προϊόν ύψους 200 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από φοροδιαφυγή, εμπορία ναρκωτικών και απάτες μέσω υπολογιστή, καθώς και 412 περιπτώσεις παραβίασης του νόμου περί πόθεν έσχες.
Τα κεφάλαια που νομιμοποιήθηκαν, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν: Η Αρχή επεξεργάζεται αυτήν τη στιγμή περί τα 10.000 στοιχεία και δεδομένα, στα οποία φαίνεται να πρωταγωνιστεί «η οικονομική ελίτ και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όχι οι πολιτικοί».
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εστίασε και στη διαφθορά που εντόπισε στις τράπεζες Proton Bank, FBB και Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας, οι διοικήσεις των οποίων έδιναν εικονικά ή πραγματικά δάνεια σε βάρος των ίδιων τους των τραπεζών, με στόχο το προσωπικό όφελος.
«Ο χρόνος που συνέβησαν αυτά, ήταν το 2009. Ο τρόπος δείχνει πως πίσω απ’ αυτές τις υποθέσεις είχαν δουλέψει νομικά επιτελεία και άνθρωποι που γνώριζαν πολύ καλά τι κάνουν και πού το πάνε. Ο όλος σχεδιασμός απέβλεπε στο να παρουσιαστεί η εγκληματική τους δράση, ως δανεισμός επιχειρήσεων που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν τα δάνειά τους και προσέφευγαν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Όποιος ετοιμαζόταν να πάρει ένα “δάνειο”, η πρώτη του φροντίδα λίγο πριν, ήταν να κρύψει την περιουσία του μέσω ενός λαβυρίνθου από off shore…», ανέφερε ο κ. Νικολούδης.
«Είμαι πεπεισμένος πως όλη αυτή η εγκληματική δραστηριότητα ήταν οργανωμένη και στην πορεία των ερευνών διαπιστώνω κάθε μέρα και καινούργια στοιχεία, που δείχνουν διατραπεζική εγκληματική δραστηριότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής.
«Τα πρόσωπα αυτά, τα μέλη των διοικήσεων, φρόντιζαν να έχουν και από ένα μέσο ενημέρωσης. Παρίσταναν πως έδιναν δάνειο σε εταιρεία απ’ την οποία πίσω υπήρχε μια off shore στην Κύπρο. Ο καθένας είχε τουλάχιστον 5 off shore, ενώ βρέθηκε και ιδιοκτήτης τράπεζας με 152 off shore. Όποια εγκληματική δραστηριότητα ανέπτυσσαν, το έκαναν για τον εαυτό τους. Οσφρίστηκαν οι ίδιοι χρήματα των τραπεζών», σημείωσε ο πρόεδρος της Αρχής.
Αντίστοιχες ενδείξεις υπάρχουν και για τις διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Πελοποννήσου, αν και εκεί, «δεν έχουμε στοιχεία ότι ενθυλάκωσαν οι ίδιοι το εγκληματικό προϊόν».
Ο κ. Νικολούδης πρότεινε να θεσπιστεί απαγόρευση κατοχής off shore εταιρειών και για τους διοικητές των τραπεζών, κατά τα πρότυπα της απαγόρευσης που ισχύει για τους πολιτικούς. Στις υποθέσεις που χειρίζεται η Αρχή ωστόσο, «στο τρίγωνο της διαπλοκής της οικονομικής ελίτ, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών προσώπων, τα τελευταία, αν και δεν μπορεί κανείς να τα βγάλει απ’ την τριπολική σχέση, παίζουν πολύ μειωμένο ρόλο. Ελάχιστοι από κείνους που θεωρώ ότι εγκλημάτισαν σε βάρος του εθνικού πλούτου και του φορολογούμενου, νοιάστηκαν να έχουν συνεργασία με πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τους έφτανε να έχουν ένα μέσο ενημέρωσης, και παραγκώνιζαν τους πολιτικούς», σημείωσε.
Ανάμεσα στις προτάσεις του προέδρου της Αρχής κατά της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος, ήταν η ονομαστικοποίηση των δελτίων του ΟΠΑΠ και η αξιοποίηση της δυνατότητας για μια «ιδιότυπη αμνηστεία», που να αφορά όσους έχουν δωροδοκηθεί ή έχουν εκμεταλλευτεί με παράνομο τρόπο το δημόσιο χρήμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έχουν λάβει.
Δηλώνοντας πως η Αρχή, μετά από επίπονες προσπάθειες κατάφερε να βρει στη Σιγκαπούρη «το κλειδί για να μπει στο κάστρο» των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο κ. Νικολούδης ανέφερε με νόημα πως «αν αρχίζουμε να σκαλίζουμε, για όλους τους στρατηγούς που πήραν 50 και 60 χιλιάδες ευρώ, θα είναι πολλές οι πληγές -και τα “μείον” θα είναι πολύ περισσότερα ίσως από τα “συν”».
Αναφερόμενος δε στις πληροφορίες για σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου να επιστραφούν στο Δημόσιο μίζες και υπεξαιρεθέντα κεφάλαια ύψους 2 δισ., δήλωσε πως «για όσους δεν εκμεταλλευτούν έστω κι αυτήν τη δυνατότητα που τους δίνεται, δηλώνω πως θα κάνω καλά τη δουλειά μου- και αυτή την εποχή μάλιστα, βρίσκομαι και στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με τον Λίβανο. Ας το έχουν όλοι υπόψη».