Για τα μέτρα αποκατάστασης και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενημέρωσε πριν από λίγο τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεν αμφισβήτησε την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, αμφισβήτησε, όμως, την αποτελεσματικότητα και καταλόγισε διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις διότι δεν εφάρμοσαν πρόγραμμα αντισεισμικής θωράκισης.
Αναλυτικά, ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:
- άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και διαδικασίες εξπρές για να εκταμιευθεί ποσόν με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια,
- επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των πληγέντων,
- οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ,
- η επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών θα φθάσει στο 80% και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο,
- αντίστοιχες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και τις ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους,
- θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται το εφάπαξ επίδομα, που είναι μέχρι 600 ευρώ, και συνολικά θα διατεθούν περίπου 500.000 ευρώ από το κονδύλι αυτό,
- επισκευή σε δύο μήνες του λιμανιού του Ληξουρίου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές,
- κατάργηση του ειδικού φόρου για το 2014 για όλους τους πληγέντες,
- εφαρμογή διαδικασιών εξπρές για την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών στο οδικό δίκτυο.
Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στους ελέγχους που γίνονται στα σχολικά κτίρια, σημειώνοντας ότι τα αρμόδια κλιμάκια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και της Γραμματείας Δημοσίων Έργων εκτελούν ελέγχους κατά προτεραιότητα, ώστε τα σχολικά κτίρια να λειτουργήσουν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό.
Για να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία των σχολικών κτιρίων, έχουν φθάσει στο νησί 45 προκατασκευασμένες αίθουσες, έτσι ώστε άμεσα να ξεκινήσουν με ασφάλεια τα μαθήματα. Στα σχολεία που έχουν ελεγχθεί ή στις αίθουσες που διατίθενται, για μικρό χρονικό διάστημα θα ισχύσει διπλό πρόγραμμα.
Επίσης, έχει αποφασιστεί αναστολή για 3 μήνες των πάσης φύσεως υποχρεώσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, και παράταση τριών μηνών στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των εκτιμήσεων των ζημιών, κλιμάκια μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και μηχανικοί από το ΤΕΕ έχουν συγκροτήσει μικτές επιτροπές.
Υπάρχει ταυτόχρονα σχέδιο για τα υγειονομικά ιδρύματα του νησιού, ενώ κινητές μονάδες σεισμογράφων έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία και παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία.
Τις προηγούμενες ημέρες δύο επιβατηγά πλοία κατέπλευσαν στην Κεφαλονιά, χωρίς μάλιστα να έχει καλυφθεί ακόμη η χωρητικότητά τους.
Από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών προχωρά η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία το νησί κηρύσσεται σεισμόπληκτο, ώστε να προχωρήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης των ζημιών.
Επίσης θα υπάρξει πρόγραμμα εγκατάστασης οικίσκων σε συγκεκριμένους χώρους για να στεγάσουν προσωρινά όσες οικογένειες το επιθυμούν.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει τρία πλοία, με 80 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, άνδρες υποβρυχίων καταστροφών, γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και μηχανήματα για έκτακτες καταστάσεις.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που είχε απευθύνει την ερώτηση στην κυβέρνηση, κατήγγειλε ότι «όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει η αντισεισμική θωράκιση στη χώρα μας, αλλά αντίθετα οι κυβερνήσεις διαλύουν οργανισμούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία, όπως το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που μέχρι από λίγο καιρό ήταν σε διαθεσιμότητα οι έμπειροι υπάλληλοι του και έπρεπε να γίνει ο σεισμός για να ξαναγυρίσουν, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ή το ΙΓΜΕ, που βρίσκεται και αυτό στα πρόθυρα της διάλυσης».
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για την Κεφαλονιά