Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, βρέθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και μίλησε για τους συνωστισμούς στις πλατείες, την ανακάλυψη του εμβολίου και την περαιτέρω άρση των μέτρων.

Για το φαινόμενο της συγκέντρωσης κόσμου ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «αρχικά να δείξουμε μία κατανόηση γιατί ο κόσμος ήταν κλεισμένος μέσα τόσες εβδομάδες και γενικά θα μπορούσε να περιμένει κανείς ότι θα υπήρχε μία τέτοια αντίδραση. Δεν θα με προβλημάτιζε πάρα πολύ αυτό αν ήταν μία αρχική αντίδραση λίγων ημερών γιατί η επικινδυνότητα της νόσου στην Ελλάδα πλέον είναι πολύ χαμηλή. Ας μην ανησυχήσουμε λοιπόν πάρα πολύ για αυτό και ας κατανοήσουμε ότι ο κόσμος έπρεπε να βγει έξω. Όταν είσαι κλεισμένος μέσα 40-50 ημέρες δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα».

Για το άνοιγμα των σχολείων και το πόσο μεταδοτικοί φορείς μπορεί να είναι τα παιδιά ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «σοβαρές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά περνούν τη νόσο πολύ πιο ήπια από τους ενήλικες. Η επιστημονική κοινότητα πάντως είναι διχασμένη για το αν τα παιδιά μεταδίδουν περισσότερο ή λιγότερο τη νόσο. Για το άνοιγμα των δημοτικών θα έλεγα να περιμένουμε. Όπως κάνει άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση».

Εμβόλιο

Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε για την ασφάλεια των πρώτων εμβολίων, και μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε ασφαλείς ενδείξεις αν λειτουργούν, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος. επισήμανε ότι αν πετύχουν τα πρώτα πέντε που είναι σε εξέλιξη θα έχουμε το εμβόλιο μέχρι τέλους της χρονιάς, αλλιώς θα περιμένουμε το νέο κύμα εμβολίων στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Εστίαση

Σε σχέση με την εστίαση, ο κ. Μόσιαλος προειδοποίησε ότι αν γίνουν πρόωρες κινήσεις μπορεί να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και να πάμε ακόμα πιο πίσω τις ημερομηνίες ανοίγματος των καταστημάτων. “Έχει νόημα να περιμένουμε λίγο παραπάνω. Μήπως και η νόσος γίνει εποχική; Αν δεν διασφαλίσουμε απολυτή ασφάλεια σκεφτείτε πώς θα αντιδράσει και ο πελάτης” εξήγησε.

Αφρική και κορονοϊός

Στο ερώτημα γιατί η αχανής αφρικανική ήπειρος δεν αντιμετωπίζει θνητότητα και πολλά κρούσματα του κορονοϊού, όπως θα περίμενες κανείς δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού αλλά και των κακών υποδομών υγείας, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «θα περίμενε κάνεις πολύ μεγαλύτερη επίδραση της ασθένειας στις αφρικανικές χώρες».

«Βεβαία υπάρχει υστέρηση μερικών εβδομάδων», εξήγησε, «αλλά αν συνεχιστεί ίσως πάρουμε κάποια μηνύματα, το ένα είναι σχετικό με πληθυσμιακή δομή στις αφρικανικές χώρες, οι περισσότεροι Αφρικανοί είναι νέοι δεν έχουν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων με νοσηρότητα όπως στην Ευρώπη».

«Μήπως υπάρχει διασταυρούμενη ανοσοπροστασία στην Αφρική γιατί είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι σε άλλους τύπους κορονοϊών στην ήπειρο γι αυτό προστατεύονται περισσότερο; μήπως αυτό μπορεί να υπάρχει και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης;» διερωτήθηκε.