Προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της οικίας του Ακη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αεροπαγίτου διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου. Θα εξεταστεί η νομιμότητα της αγοραπωλησίας του ακινήτου και άλλα θέματα που σχετίζονται με την οικία του πρώην υπουργού. Έρευνα για την υπόθεση ετοιμάζεται να ξεκινήσει και το ΣΔΟΕ Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί ο πρώην υπουργός.

Η κ. Ράικου ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα κ. Παρασκευά Αδάμη τη διερεύνηση της υπόθεσης του ακινήτου. Ο κ. Αδάμης έχει εντολή σε πρώτη φάση να μελετήσει τα στοιχεία και να διακριβώσει εάν στην υπόθεση προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις, ενώ ακολούθως να διαπιστώσει εάν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων.

Χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ανέθεσε στην Επιτροπή Διαφάνειας του Κινήματος να διερευνήσει όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην αγορά της οικίας, επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και να εισηγηθεί για τα περαιτέρω στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα κληθεί για εξηγήσεις στην Επιτροπή Διαφάνειας ο κ. Τσοχατζόπουλος. Η εν λόγω Επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Τήρησης του Καταστατικού Γ. Ανωμερίτη και τη Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου Μαρία Αρσένη.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, πάντως, εκτιμούν πως με την παραπομπή του ιστορικού στελέχους του Κινήματος στην Επιτροπή Διαφάνειας ανοίγει ο δρόμος για την αποπομπή του από το Κόμμα.

Στον απόηχο μάλιστα των δημοσιευμάτων που συνδέουν το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου με εταιρείες που διαχειρίζονταν χρήματα της Μονής Βατοπεδίου, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την παράταση, επί ένα τετράμηνο, των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση.