Τέσσερα άγνωστα φορτία ναυαγίων με αμφορείς και χρηστικά αγγεία του πληρώματος, εντοπίσθηκαν στη θαλάσσια περιοχή περίπου 30χλμ. από τον κόλπο του Ηρακλείου και νότια και ανατολικά της νησίδας Δία, κατά την υποβρύχια αναγνωριστική αρχαιολογική έρευνα, που πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ).
Η έρευνα είχε προγραμματισθεί για τον εντοπισμό και την καταγραφή εναλίων πολιτιστικών αγαθών στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Ηρακλείου Κρήτης, προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι των ήδη εντοπισμένων αρχαίων ναυαγίων της έρευνας του πλοιάρχου Κουστώ, αλλά να εντοπισθούν και νέοι στόχοι με ευρήματα σε έναν θαλάσσιο χώρο με έντονη ναυσιπλοΐα από την Προϊστορική περίοδο έως σήμερα.
Τα νέα ευρήματα είναι δύο ναυάγια ρωμαϊκών χρόνων, το ένα με κρητικούς αμφορείς του 1ου – 2ου αι. μ.Χ. και το άλλο με υστερορωμαϊκούς αμφορείς (5ος – 7ος αι. μ.Χ.), καθώς και δύο με βυζαντινούς αμφορείς, το ένα χρονολογούμενο στον 8ο – 9ο αι. μ.Χ. και το δεύτερο μεταγενέστερα. Επανεντοπίστηκε, επίσης, φορτίο ναυαγίων με ροδιακούς αμφορείς του 1ου – 2ου αι. μ.Χ., το οποίο είχε εντοπίσει και μερικώς είχε ανασκάψει το 1976 ομάδα αρχαιολόγων τού τότε Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστήμων και του Cousteau.
Όλα τα ναυάγια τεκμηριώθηκαν με μετρήσεις και ανέλκυση ευρημάτων, κινηματογραφήθηκαν και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά σε εικόνες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκών.
Εκτός από τα παραπάνω εντοπίσθηκαν και τρία ναυάγια νεωτέρων χρόνων, που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο ως πολιτιστικά αγαθά, αλλά και τέσσερις περιοχές προσωρινής αγκυροβολίας (καταφύγια), που περιέχουν αρχαιολογικό υλικό διαφόρων εποχών και προελεύσεων (αμφορείς, χρηστικά και επιτραπέζια αγγεία, λίθινες και μολύβδινες άγκυρες, αλιευτικά βάρη κλπ.).
Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των αποτελεσμάτων της έρευνας, η ΕΕΑ θα τη συνεχίσει και το 2012.