Σε τραγωδία εξελίχθηκαν οι πλημμύρες στην περιοχής της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μεγάρων Αντώνης Χοροζάνης που μίλησε στο Newsbeast.gr κατήγγειλε την ύπαρξη μπαζωμένων ρεμάτων και την απουσία ουσιαστικών και ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Νέας Περάμου και της Μάνδρας.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Σημείωσε πως τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ για χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να καθυστερούν για πολλά χρόνια. Ολόκληρη η συνομιλία με τον Αντώνη Χοροζάνη έχει ως εξής:
«Ότι διευθετήσεις ρεμάτων γίνονται είναι πρόχειρες και αποσπασματικές. Δεν γίνεται δηλαδή διευθέτηση ρεμάτων από το βουνό προς την θάλασσα. Κανένα έργο από τον Ασπρόπυργο μέχρι τα Μέγαρα, επειδή γνωρίζω το θέμα και από παλιά μιας και ήμουν Νομαρχιακός Σύμβουλος, δεν διευθετήθηκε δεν ολοκληρώθηκε.
Στην περιοχή της Νέας Περάμου είναι το Κουλουριώτικο ρέμα που έρχεται από τον προαστιακό πιο πάνω και άλλα δύο ρέματα που έρχονται επίσης από την ίδια περιοχή που δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Νέα Πέραμο.
Αν έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις είναι στην Εθνική Οδό την καινούργια και σε κάνα δυο άλλα σημεία αποσπασματικά. Το 1999 είχαμε ξανά πλημμύρες είδαν που πλημμύρησε πήγαν και “έφτιαξαν” μόνο εκείνο το σημείο. Αυτές όμως είναι τόσο μικρές και του σημείου που δεν βοηθάνε όταν προκύπτουν μεγάλες βροχές σαν αυτή τώρα που είναι βροχές 50ετίας.
Πέφτει πολύ νερό σε πολύ μικρό χρόνο και επειδή είχαμε πολύ καιρό ξηρασία η γη δεν προλαβαίνει να το στραγγίζει τόσο νερό. Μετά έχουμε και τα μπαζώματα, χτισίματα σε σημεία που είναι χαμηλά μέσα στα ρέματα και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και μικρότερα που άμα χτιστούν γίνονται χείμαρροι.
Θα πρέπει να ξέρετε επίσης ότι τα αντιπλημμυρικά έργα καθυστερούν γιατί δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ. Για ένα έργο της εκτροπής του ρέμματος της Αγίας Παρασκευής στα Μέγαρα συζητούν εδώ και δέκα χρόνια. Δημοπρατήθηκε μόλις φέτος ξεκίνησε και άντε να δούμε πότε θα τελειώσει. Ακόμα και να αποφασιστεί ένα αντιπλημμυρικό έργο καθυστερεί να δημοπρατηθεί και μετά να τελειώσει.
Στα Μέγαρα έχουμε και ρέματα που και να γίνει το έργο αν δεν γίνει ολοκληρωμένα μέχρι την θάλασσα όλο το δίκτυο από την απορροή μόνο μιας βροχής μπορεί να προκληθούν και πάλι προβλήματα. Μπορεί πάντα να γίνει κάτι απότομο αλλά άμα έχεις προετοιμαστεί το προλαμβάνεις. Το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης στην γειτονική Μάνδρα είναι εδώ και 30 χρόνια έτσι».
Πηγές που μίλησαν στο Newbeast.gr από την περιοχή της Μάνδρας, τόνισαν πως «σίγουρα έπεσε πολλή βροχή αλλά η αιτία είναι στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και στα μπαζωμένα ρέματα καθώς μεγάλο μέρος της πόλης της Μάνδρας είναι χτισμένο, κυριολεκτικά, πάνω σ’ αυτό το ρέμα (Αγίας Αικατερίνης)».
«Το ρέμα που αποστραγγίζει τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων από τα γύρω βουνά είναι, στο σύνολό του σχεδόν, μπαζωμένο», ανέφεραν επίσης.
Και συμπλήρωσαν: «Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και δρόμοι έχουν χτιστεί πάνω σε αυτό, με αποτέλεσμα, όταν βρέχει τα νερά να σχηματίζουν χείμαρρο, που ρέει μέσα στην πόλη. Στο σημείο, δε, που ενώνεται με το ρέμα στις Σούρες, η κοίτη του είναι πολύ στενή και φραγμένη με μπάζα και σκουπίδια. Παλαιότερα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις πλημμύρες του 1999 τονίζουν χαρακτηριστικά πως το ρέμα της Αγ. Αικατερίνης προκάλεσε μεγάλη πλημμύρα στους δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης, την οδό Αγ. Αικατερίνης και την οδό Κοροπούλη, όπου εντοπίστηκε σήμερα η νεκρή γυναίκα.»