«Συγκάτοικοι στο όνειρο» είναι το κυρίαρχο σύνθημα του φετινού Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, του μεγαλύτερου στην Κρήτη με φίλους όχι μόνο από το νησί αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς επίσης και το εξωτερικό.
«Προέκταση της ιστορίας και της παράδοσης της πόλης που το γέννησε, αποτελεί το καρναβάλι του Ρεθύμνου και αντανάκλαση των εθίμων της ιδεολογίας και των πεποιθήσεων, της σκέψης, των στόχων και των ονείρων των ανθρώπων της πόλης» σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη.
Σε κάλεσμα που απηύθυνε να βρεθούν όλοι στο Ρέθυμνο την περίοδο του καρναβαλιού τόνισε «ελάτε για να γίνουμε συγκάτοικοι σε τούτο το όνειρο που με τόσο πείσμα, θέληση, αντιστάσεις και κόπο ετοίμασαν οι δημιουργοί του. Σ’ ένα όνειρο με σαφείς αλλά πολύχρωμες αναφορές στην γκρίζα πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Σε μια γιορτή δημιουργίας, που μεταγγίζει το μύθο – τροφοδότη ευγενούς σκέψης και δράσης, στην ψυχή μας. Σε μια δομή, που αντιτάσσει τη συλλογικότητα, τη σύμπραξη, την ομαδική δουλειά, στον ατομοκεντρισμό που τόσο σθεναρά προβάλλουν τα σύγχρονα πρότυπα ζωής».
Όπως ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι δεν είναι απλώς άθροισμα ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, προσαρμοσμένο στις επιταγές της αποκριάς, αλλά «ένα ολόκληρο οικοδόμημα που από κοινού ορθώσαμε στο πέρασμα του χρόνου, που μέσα από τις πολυδιάστατες εκφάνσεις του, μοιραστήκαμε την ανθρώπινη ζεστασιά, ξορκίσαμε τη μοναξιά, την ιδιοτέλεια και την απαισιοδοξία. Είναι ενδεικτικό του τρόπου που οι άνθρωποι έχουν οργανώσει τη ζωή τους και τις μεταξύ τους σχέσεις. Είναι αφορμή συνεργασίας, δημιουργίας, αλληλεγγύης, εθελοντισμού, προσφοράς, συνοχής, έμπνευσης και συλλογικότητας. Το δημιουργούν οι άνθρωποί του, το αγκαλιάζουν οι επισκέπτες του, το υποστηρίζουν επιχειρήσεις τοπικής, πανελλήνιας αλλά και διεθνούς εμβέλειας, το μελετούν πανεπιστημιακά ιδρύματα, το ενισχύουν ιδιώτες, φορείς και θεσμικές υπηρεσίες του Ρεθύμνου».
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι με διεθνή αναγνώριση χρονολογείται ακόμη και πριν το 1914. Τότε που ξεκίνησε, επάνω σε ένα μακρύ κάρο ήταν ένα τεράστιο μαντολίνο με μήκος 12 μέτρα, μάσκες αποτελούσαν τα κλειδιά, οι χορδές ήταν άσπρα σχοινιά και τριγύρω λουλούδια. Ο θρόνος του καρνάβαλου ήταν στερεωμένος στο κάρο, αλλά από μακριά έδειχνε σαν να ήταν στη βάση του μαντολίνου. Ο βασιλιάς καρνάβαλος ντυμένος με κόκκινα και χρυσά ρούχα αλλά και το απαραίτητο στέμμα έδινε συνθήματα με την μπάσα φωνή του, όπως αναφέρεται στην ιστορία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.
Από τότε ξεκίνησε «το όνειρο», μέσα στο οποίο χρόνο με το χρόνο οι Ρεθεμνιώτες, δημιούργησαν έναν ιδιαίτερο κόσμο της ιστορίας, των γραμμάτων και του πολιτισμού.