Καθιέρωση νέας εισφοράς στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ αναμένεται να περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος η εισφορά θα κυμαίνεται από 2% έως 20% (τα τελικά ποσοστά θα καθοριστούν ανάλογα με το κονδύλι που θα πρέπει να εξοικονομήσουν τα Ταμεία), ενώ επιπλέον «πέναλτι”»θα επιβληθεί σε όσους είναι κάτω των 55 ετών.
Με διαδικασίες-εξπρές θα προχωρήσουν οι μειώσεις συντάξεων στα επικουρικά, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.
Μαχαίρι θα μπει και στα εφάπαξ του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία αναμένεται να κοπούν έως και 15%. Ουσιαστικά η τρόικα ζητεί μέτρα εδώ και τώρα στο ασφαλιστικό σύστημα, καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να δοθεί εξτρά χρηματοδότηση στα Ταμεία. Αναλυτικά τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ είναι τα εξής:
-Επιβολή ειδικής εισφοράς -τύπου ΛΑΦΚΑ- στις συντάξεις. Σήμερα αναμένεται να κλειδώσει οριστικά το ποιους θα αφορά η νέα αυτή επιβάρυνση. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι παίρνουν πάνω από 800 ευρώ σύνταξη. Ωστόσο, έχουν εξεταστεί και εναλλακτικά σενάρια, με την εισφορά να επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.000 ή των 1.400 ευρώ.
-Νέα μείωση στο εφάπαξ από 1ης Νοεμβρίου στα Ταμεία του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο η μείωση θα κυμαίνεται από 10% έως 15%, ενώ ανάλογη περικοπή είχε γίνει το καλοκαίρι στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου και στον φορέα της ΔΕΗ.
Μάλιστα η μείωση αυτή θα αφορά και όσους έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις αλλά δεν έχουν ακόμα πάρει το βοήθημα. Ετσι, δημόσιος υπάλληλος που υπέβαλε αίτηση το 2010 θα πάρει τελικά το εφάπαξ του μειωμένο κατά 9.000 ευρώ (4.500 ευρώ έχασε από τη μείωση που έγινε το καλοκαίρι και άλλα 4.500 ευρώ θα χάσει τώρα).
-Επίσπευση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Οι αλλαγές επισπεύδονται μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.
Σημειώνεται πως στο τραπέζι τέθηκαν και μία σειρά ακόμα προτάσεων, όπως η κατάργηση των διατάξεων που επιτρέπουν την έξοδο πριν από το 55ο έτος και η επιβολή νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις (μέτρο που τελικά “αντικαταστάθηκε” από την αυξημένη εισφορά).