Ξεπέρασαν τα 1.500 τα μέλη του γκρουπ «Αγανακτισμένοι Φοιτητές. Όχι καταλήψεις», που δημιουργήθηκε στο Facebook με αίτημα να ανοίξουν οι πανεπιστημιακές σχολές, προκειμένου να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εξετάσεις και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο.
Παράλληλα, αυξάνονται οι πρωτοβουλίες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες διατυπώνονται ανάλογα αιτήματα.
Μια τέτοια πρωτοβουλία προωθεί από την ιστοσελίδα του στο Facebook, ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Το πανεπιστήμιο είναι περιουσία του ελληνικού λαού και η αποστολή του είναι η παραγωγή και η μετάδοση της γνώσης. Κανείς και καμία δεν δικαιούται να στερεί από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες το δικαίωμα στη μόρφωση.
Οι “καταλήψεις”, που συνήθως αποφασίζονται από μια μικρή “φωτισμένη” ομάδα, νεκρώνουν το πανεπιστήμιο, το μετατρέπουν σε έρημη χώρα και επιτείνουν την απαξίωσή του.
Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι απειλούνται επειδή θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το σύνολο ή με πλευρές του νέου νόμου, θεωρούμε αυτονόητο ότι οι νόμοι που ψηφίζει η Βουλή πρέπει να εφαρμόζονται και οι αδυναμίες τους να δοκιμάζονται στην πράξη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, την οποία έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής μερικές εκατοντάδες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ομάδες υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων έχουν δημιουργηθεί από φοιτητές και καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Πάτρας.
Οι ονομασίες που επιλέγουν τα μέλη αυτών των γκρουπ είναι χαρακτηριστικές: «Παρέμβαση Φοιτητών Νομικής για Ανοικτή Σχολή», «Ψηφίζω Ανοικτή Σχολή», «Ψηφίζω Ανοικτούς Μηχανολόγους Πάτρας».
Κοινή συνισταμένη των μελών αυτών των ομάδων δεν είναι μόνο η διαφωνία τους με τα «λουκέτα» στα πανεπιστήμια, αλλά και η διαφωνία τους σε επί μέρους ζητήματα του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία.
Όπως επισημαίνουν, όμως, οι αντιρρήσεις στον νέο νόμο δεν πρέπει να εκφράζονται διά των καταλήψεων. «Κάνουμε Dislike στις Καταλήψεις, Ψηφίζουμε Like ανοιχτές σχολές!!!», έγραφε στο σχόλιό του φοιτητής.
«Άλλο πράγμα η πολιτική κάθε παράταξης απέναντι στο Ν/Σ και άλλο το μέλλον των σπουδών μας !!!», σημείωνε άλλος φοιτητής.