Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, θα παραδώσει στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σχέδιο Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής.
Στο Σχέδιο θα αναφέρονται οι γενικοί πυλώνες υλοποίησής του (Βελτίωση της προσβασιμότητας στο φάρμακο, επάρκεια φαρμάκων, ασφάλεια, εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών), καθώς και οι θέσεις του κλάδου για φλέγοντα ζητήματα, όπως ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωράριο λειτουργίας, εφημερίες, ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων από την αγορά.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Λουράντος παρουσίασε έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής, όπου αναφέρεται ότι καθημερινά γίνεται δέκτης παραπόνων διότι οι πολίτες δεν βρίσκουν διανυκτερεύοντα φαρμακεία. «Επικρατεί πλήρης σύγχυση για το ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ποιες οι διημερεύσεις, ποιες οι διανυκτερεύσεις». Στο έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας το πρόβλημα αποδίδεται στις μαζικές απαλλαγές φαρμακείων από τις εφημερίες. Σημειώνεται πως «υπάρχει αντίλογος από την πλευρά του συνοικιακού φαρμακοποιού, ο οποίος ζητεί την απαλλαγή για οικονομικούς λόγους». Η Περιφέρεια ζητά επανεξέταση του θέματος από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εξυπηρετείται και να δοθεί μια οριστική λύση
«Από τότε που ο κ. Γεωργιάδης επέτρεψε την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, αυξάνονται διαρκώς οι αιτήσεις φαρμακοποιών που ζητούν απαλλαγή από τις εφημερίες», είπε ο κ. Λουράντος και σημείωσε ότι εδώ και δύο χρόνια οι φαρμακοποιοί ζητούν από το υπουργείο τη θεσμοθέτηση ενιαίου ωραρίου για όλους, βάσει των όσων ισχύουν και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ελλείψεις φαρμάκων
«Συνεχίζονται αμείωτες», ανέφερε ο κ. Λουράντος, φέροντας ως παράδειγμα το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου πού απέστειλε 8 αιτήματα για ελλείψεις φαρμάκων σε ισάριθμες φαρμακοβιομηχανίες. Από τις απαντήσεις, όπως είπε, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι εταιρείες εφοδιάζουν κανονικά την αγορά μέσω των φαρμακαποθηκών. Επομένως, σημείωσε ο κ. Λουράντος, ή ψεύδονται οι εταιρείες, ή οι φαρμακαποθήκες αμελούν την ελληνική αγορά και επιδίδονται στις καθόλα νόμιμες παράλληλες εξαγωγές. «Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό. Μόνο έτσι θα ξέρουμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψεύδεται για τις ελλείψεις των φαρμάκων», είπε ο κ. Λουράντος.