Την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με υπόμνημα 40 σελίδων στο οποίο αναπτύσσει τις νομικές του θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει του διαλόγου για το νέο φορολογικό.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος επικαλείται τηο ευρωπαικό δίκαιο και τονίζει ότι από τις κοινοτικές διατάξεις δεν απορρέει καμία υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ακόμη ότι το μέτρο επιβαρύνει δυσβάσταχτα τον πολίτη, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δικαιούται έννομης προστασίας.

Στο “στόχαστρο” του μεγαλύτερου δικηγορικού συλλόγου μπαίνει και το ιδιωτικό συμφωνητικό που προβλέπεται από τον νόμο για το άνοιγμα του επαγγέλματος, του εγγράφου δηλαδή που πρέπει να υπογράφουν δικηγόρος
και πολίτης καθορίζοντας την νόμιμη αμοιβή του πρώτου. Για τον ΔΣΑ η μη ύπαρξη έγγραφης συμφωνίας δεν θα πρέπει να συνιστά φορολογική παράβαση, αφού μπορεί να δικαιολογηθεί είτε από τον επείγοντα χαρακτήρα κάποιων υποθέσεων, είτε από την απροθυμία και των δύο μερών για έγγραφη δέσμευση.

Συγκεκριμένα με το υπόμνημά τους οι δικηγόροι προτείνουν μία σειρά αλλαγών στο φορολογικό νόμο, καθώς όπως υποστηρίζουν υπάρχουν πολλές αυθαίρετες διατάξεις που στοχεύουν στην πάση θυσία εύρεση φορολογητέας ύλης, τονίζοντας ότι το υπουργείο πρέπει να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην επιστροφή των οφειλόμενων φόρων και της μη δυνατότητας συμψηφισμού τους με τις φορολογικές
οφειλές των πολιτών.

Οι δικηγόροι προτείνουν :

-Να μην ξεπερνά την 5ετία το δικαίωμα του δημοσίου να επιβάλλει φόρους, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία κλίματος ανασφάλειας.

-Να γενικευθεί η έκπτωση δαπανών από το εισόδημα βάσει αποδείξεων ανεξάρτητα από την κάλυψη του αφορολογήτου.

-Εκκαθάριση της φορολογικής νομοθεσίας από διατάξεις που έχουν καταργηθεί ή δεν ισχύουν στην πράξη

-Την κατάργηση του αναλογικού παραβόλου στις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.

-Αλλαγές στις διατάξεις για τις αναστολές επί φορολογικών δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες δίδονται πλέον πολύ δύσκολα (μόνο σε περίπτωση προφανούς βασιμότητας του ενδίκου μέσου) .