Απίστευτες καταγγελίες για την εκμετάλλευση των προσφύγων από επιτήδειους στη Μυτιλήνη έκανε ταξιδιωτικός πράκτορας, μιλώντας στον Alpha. Σύμφωνα με τη γυναίκα, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, κυκλώματα πρακτόρων ξεγελούν τους πρόσφυγες πουλώντας τους πακέτο ακτοπλοϊκά εισιτήρια και εισιτήρια για λεωφορεία. Παράλληλα, τους ξεγελούν, λέγοντάς τους ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι ανοιχτά.

«Πρακτορεία της πόλης κόβουν εισιτήρια σε άλλα ονόματα ξένων, έτσι ώστε να βάζουν τους κράχτες τους, είτε κατά τη μέρα που έρχονται τα λεωφορεία, είτε μπαίνοντας κρυφά μέσα στο Καρά-Τεπέ ή έχοντας τους κράχτες έξω από τη Μόρια, τους τραβάνε στα πρακτορεία, τους δίνουν εισιτήρια για το καράβι, για να τους πουλήσουν και το λεωφορείο», κατήγγειλε η γυναίκα.

«Δεν υπάρχει πρακτορείο στην πόλη που να μην δίνει πακέτο: λεωφορείο και καράβι», δήλωσε η γυναίκα εξηγώντας ότι πλήθος επιτήδειων από άλλες πόλεις, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, ανοίγοντας πρακτορεία στο νησί.

«Πρόκειται για λεωφορεία-φαντάσματα μόνο και μόνο για να πάρουν το 50ευρω», ενώ «δεν τους λένε ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Όταν ρωτάνε αν τα σύνορα είναι ανοιχτά, τους λένε ότι μπορείτε να ανεβείτε Ειδομένη και να περάσετε κανονικά», υπογραμμίζει η γυναίκα.

Μάλιστα, όπως δηλώνει η γυναίκα, όλα αυτά είναι σε γνώστη της Αστυνομίας και του Λιμενικού, οι οποίοι όμως δεν κάνουν τίποτα.

Αντίθετα, «είναι μέσα στο παιχνίδι και ιδίως η αστυνομία. Στη Μόρια μέσα υπάρχουν άνθρωποι από την αστυνομία που στέλνουν σε δικά τους πρακτορεία. Υπάρχουν από τις οργανώσεις, ΜΚΟ, υψηλόβαθμα στελέχη που μαζεύουν τα χαρτιά και τα στέλνουν σε συγκεκριμένα πρακτορεία και παίρνουν 10 ευρώ το κεφάλι. Παίρνουν “κεφαλιάτικο”».