Σε μνημείο Εθνικής Αντίστασης θα μετατραπεί ο χώρος του ΜΠΛΟΚ 15 -ο χώρος κρατουμένων κατά τη διάρκεια της κατοχής-, στο στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α., στο Χαϊδάρι, επισκέψιμο και ανοικτό σε όλο το λαό, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης για την 70η επέτειο από την ίδρυση του Όπλου των Διαβιβάσεων, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.
Το κόστος της αναβάθμισης της υφιστάμενης δομής του θα ανέλθει σε 60.000 ευρώ που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.
Συγχρόνως, το υπουργείο με τη βοήθεια των δήμων και του υπουργείου Πολιτισμού θα εκπονήσει μελέτη για τη μετατροπή του σε Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στην βάση να διευκολύνεται η πρόσβαση του κοινού στο χώρο με τη διαμόρφωση δρόμου, ενώ το υπουργείο μελετά την απόδοση ολόκληρης περιοχής που περικλείει και το ΜΠΛΟΚ 15 στην αυτοδιοίκηση, «ώστε μαζί να το συνδιαμορφώσουμε ως μνημείο».
Ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου θα συνυπολογιστεί από τα προαναφερόμενα μέρη.
Επίσης, απευθυνόμενος προς τον Ταξίαρχο κ. Μοιρισκλάβο -συμπολεμιστή του Νίκου Τσιγγαρόπουλου- που έπεσε μαχόμενος υπέρ πατρίδας στη Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και τα λείψανα του ενταφιάστηκαν στην γενέτειρα του μετά από 42 χρόνια, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε ούτε μια στιγμή ώστε όλα τα λείψανα όλων των ηρώων που έπεσαν στην Κύπρο να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και να έχουν την τιμή που τους αξίζει». Τους επόμενους δύο μήνες θα επιστρέψουμε τα οστά από τους καταδρομείς που έπεσαν με το Noratlas στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει για το προσφυγικό ζήτημα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι «υφιστάμεθα ένα πολύ μεγάλο βάρος για λάθη και εγκλήματα που έχουν κάνει άλλοι».
«Η έγκαιρη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης, είναι μέρος ενός κοινωνικού αλλά και εθνικού σκοπού στον οποίο καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε. Έτσι, κερδίζουμε σε αξιοπιστία ως χώρα, όταν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας σε ένα ζήτημα που για όλη την Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της. Είναι πρόβλημα ανθρωπιστικό και πρόβλημα διεθνούς αλληλεγγύης», παρατήρησε.
Αναφερόμενος στο σημερινό εορτασμό ο Δημήτρης Βίτσας επισήμανε ότι «Οι Διαβιβάσεις υπήρξαν πάντοτε ένα Όπλο με έντονη και καθοριστική συμμετοχή στην ενάσκηση της διοίκησης και τη συνεργασία μεταξύ των Όπλων – Σωμάτων και Υπηρεσιών του Στρατού Ξηράς. Οι Διαβιβάσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν τα νεύρα του στρατεύματος, τα οποία επιδρούν καταλυτικά στην επιτυχή διεύθυνση και διεξαγωγή των επιχειρήσεων».
Στον εορτασμό παρέστη επίσης ο γ.γ. του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Ταφύλλης και οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου και Περιστερίου.
Τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης.