Ουραγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου της Ένωσης, με θέμα τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

Ο κ. Πατούλης ανέπτυξε τη στρατηγική, αλλά και τα μοντέλα διαχείρισης που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο το εθνικό θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Τόνισε ότι η ΚΕΔΕ με τη διοργάνωση του διήμερου συνεδρίου της Αλεξανδρούπολης επιχειρεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο δημόσιο διάλογο για το εθνικό ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, με στόχο να μεταφερθεί τεχνογνωσία στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης ώστε να δρομολογήσουν βιώσιμες λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι δήμοι και η ΚΕΔΕ καλούνται να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στην εξειδίκευση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης, υπογραμμίζοντας βέβαια τα θέματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές. Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης σημείωσε πως για την ΚΕΔΕ είναι ξεκάθαρο πως η θεσμική αρμοδιότητα διαχείρισης αστικών αποβλήτων είναι ευθύνη των δήμων, πως είναι αδιαμφισβήτητος ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης και πως κανένας δεν μπορεί να υποχρεώνει τους δήμους να εφαρμόζουν το ίδιο μοντέλο διαχείρισης σε δύο διαφορετικές περιοχές, ζητώντας μάλιστα τη δρομολόγηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτοί και τεκμηριωμένοι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέες καθυστερήσεις στα απαιτούμενα έργα, αλλά και πιθανότητες αποτυχίας με επιπτώσεις στους πολίτες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτοί που συνέταξαν το νέο ΕΣΔΑ, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει σε 5 χρόνια, όσα πέτυχαν οι ευρωπαίοι με καλύτερες υποδομές και κουλτούρα σε 20».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα είναι πολύ υψηλό, συγκριτικά με τα παραγόμενα αποτελέσματα, γεγονός που απέδωσε τόσο στις ακαμψίες του δημόσιου τομέα, όσο και στη σταδιακή απαξίωση των απορριμματοφόρων, την απουσία συντήρησης, την έλλειψη επενδύσεων λόγω κρίσης και στις διαχειριστικές πρακτικές.