Βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ανεξάρτητα του πότε τα κράτη μέλη θα μεταφέρουν την οδηγία στο εσωτερικό τους δίκαιο, οι ασθενείς έχουν ήδη το δικαίωμα «να αναζητήσουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε ένα άλλο κράτος μέλος όπως και επιστροφή των σχετικών εξόδων», τονίζει ο αρμόδιος επίτροπος Dalli απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί τις δυνατότητες που έχουν οι ασθενείς να αναζητήσουν περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος και να αποζημιωθούν για τα έξοδά τους.
Οι Έλληνες ασφαλισμένοι έχουν λοιπόν και σήμερα το δικαίωμα να μεταβούν στο εξωτερικό με έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων, που
περιλαμβάνουν νοσήλια, φάρμακα, ενδεχομένως διαμονή, μετακίνηση κλπ.
Κάθε ασθενής που:
– «δεν μπορεί να του παρασχεθεί η θεραπεία εντός προθεσμίας ιατρικώς αποδεκτής»,
– «χρειάζεται εξειδικευμένη περίθαλψη»,
– «με διάγνωση σοβαρής νόσου, αναμένει μακροχρόνια ραντεβού με κίνδυνο να επιβαρυνθεί η υγεία του»,
– πάσχει από «ειδικά νοσήματα που δεν μπορούν ή καθυστερούν να λάβουν θεραπεία στη χώρα του»,
– «επιζητά διαφορετική θεραπευτική μέθοδο»,
– πάσχει «από νόσημα για το οποίο δεν προσφέρεται η κατάλληλη θεραπεία στη χώρα του»
– «ζητά να υποβληθεί σε κατάλληλη θεραπεία σε άλλο κράτος μέλος»
έχει δικαίωμα ακόμα και σήμερα να αποζημιωθεί για τα έξοδά του (νοσήλια, φάρμακα, ενδεχομένως μετακίνηση, κλπ) από τον ασφαλιστικό του φορέα.
Ο επίτροπος διευκρινίζει πως η οδηγία 2011/24 που αφορά τα δικαιώματα των ασθενών για πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτική θεραπεία στις άλλες χώρες της ΕΕ και για επιστροφή των εξόδων τους, άρχισε να ισχύει στις 24 Απριλίου 2011.