Ποτέ στα χρονικά της παγκόσμιας ιστορίας ένα τόσο μικρό κομμάτι γης δεν παρήγαγε τόσο πολιτισμό, είπε αναφερόμενος στη Λέσβο ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός με αφορμή την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Λέσβου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, για το 2021.

Ο δήμαρχος αφού αναφέρθηκε στη μακρά και πλούσια πολιτισμική ιστορία της Μυτιλήνης και της Λέσβου τόνισε πως «Όλες αυτές οι προσωπικότητες που ανάθρεψε η Λέσβος έπλασαν την πολιτισμική μας κληρονομιά και διαμόρφωσαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ευρωπαϊκό πολιτισμό» είπε και συνέδεσε τη σύγχρονη ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού ζητήματος με τις αξίες που συνθέτουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό για τις οποίες και παλεύει καθημερινά η Λέσβος.

«Η Λέσβος, που προσπαθεί καθημερινά να ανταποκριθεί σε μια κρίση που ο ανταγωνισμός ισχύος των Μεγάλων δυνάμεων δημιούργησε. Το κάνει ακούραστα, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα και κυρίως με ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς κάθε άνθρωπο, που ξέφυγε από το θάνατο και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και τα παιδιά του. Είναι μια προσπάθεια, που βγαίνει από την ψυχή μας και ορίζεται από την καρδιά μας. Μια προσπάθεια που αντανακλά τον Λεσβιακό πολιτισμό, τον Ελληνικό πολιτισμό, τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό» σημείωσε ο κ. Γαληνός.

Όπως τονίστηκε η υποψηφιότητα της Λέσβου για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης «έχει ηθική αξία. Έρχεται σαν μια επιβράβευση σε μια πόλη, σε ένα νησί που έχει διαμορφώσει τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και οι καθημερινές πράξεις του αντανακλούν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό σε όλο το κόσμο. Έχει όμως και ύψιστη συμβολική σημασία. Θέλουμε, είπε ο κ. Γαληνός, με αυτό το τρόπο να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο. Το μήνυμα ότι η πόλη και το νησί που διαχειρίζεται μια τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, δεν έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο την ομορφιά του. Δεν έχει χάσει τη ζωγραφική του, τη φιλοσοφία του, την ποίησή του… δεν έχει χάσει την τέχνη του. Το μήνυμα αυτό όμως επεκτείνεται και πέρα από αυτό. Γίνεται μήνυμα κατά της ξενοφοβίας, κατά του φόβου, κατά του ρατσισμού και υπέρ της ανοχής στη διαφορετικότητα, υπέρ της αλληλεγγύης, υπέρ ανθρωπιάς».

Και ο κ. Γαληνός κατέληξε: «Υποβάλλαμε την υποψηφιότητά μας για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τη νέα εικόνα της Λέσβου. Εικόνα που θα έχει αποδεσμευτεί από την προσφυγική κρίση και θα συνδεθεί με τα ασύγκριτα ποιοτικά χαρακτηριστικά μας. Για να μπορέσουμε να φύγουμε από τη Λέσβο της κρίσης και να περάσουμε στη Λέσβο της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας, τη Λέσβο του μοναδικού αστικού και φυσικού τοπίου, τη Λέσβο που διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους καλύτερους ευρωπαϊκούς, και όχι μόνο, τουριστικούς προορισμούς. Αυτό είναι το όραμά μας και ο στόχος μας για το μέλλον και πιστεύω ότι το αξίζουμε».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του συνθέτη Στέφανου Κορκολή, με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας, Σοφίας Μανουσάκη.

img01