Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 71η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Νωρίτερα , σε ειδική τελετή έγινε έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ομιλία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη,
Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου και τη Βουλή των Ελλήνων ο αντιπρόεδρος Γ. Βαρεμένος. Επίσης παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Φίλης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, από Ν.Δ. ο βουλευτής Γ. Κεφαλογιάννης, από το ΚΚΕ ο Χρ. Κατσώτης, από το ΠΟΤΑΜΙ, ο Ν. Γιατρομανωλάκης και από τους ΑΝΕΛ ο Α. Παπαλεξόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Η 12η Οκτωβρίου 1994, είπε ο κ. Καμίνης στην ομιλία του , « ήταν «η πιο όμορφη, η πιο αλαφριά μέρα του κόσμου», όπως έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης». Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι για την σύγχρονη ελληνική ιστορία η Απελευθέρωση της Αθήνας αποτελεί ένα συμπυκνωμένο ιστορικό χρόνο μεγάλης βαρύτητας και για τη λήξη του πολέμου και της κατοχής που σηματοδοτεί, αλλά και γιατί μοιάζει να πετυχαίνει το ανέφικτο.
«Η Απελευθέρωση της Αθήνας είναι μια σπάνια ενοποιητική ώρα – ανεξαρτήτως πού ανήκε ο καθένας. Ένας χρόνος που παγώνει, εκτοπίζοντας αντιπαλότητες, μίση, συγκρούσεις, πάθη. Αμόλυντος από τον αδελφοκτόνο εμφύλιο που ακολουθεί. Μ’ ένα διάχυτο μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, αλληλεγγύης και ειρήνης» , τόνισε και πρόσθεσε ότι « 71 χρόνια μετά , η Αθήνα γιορτάζει, όπως κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, 71 χρόνια μετά η Αθήνα, τιμά, γιορτάζει και μαθαίνει. Την αξία της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης, που δοκιμάσθηκε αλλά και επιβεβαιώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και ανατροπών. Η ανέχεια, η φτωχοποίηση, η εγκατάλειψη, ο ευτελισμός αφήνουν πρόσφορο πεδίο στο φανατισμό, τον λαϊκισμό, τη μισαλλοδοξία, ακόμη και στη βία. Σήμερα , υπογράμμισε , « την ίδια αλληλεγγύη επιδεικνύει σήμερα άλλωστε η πόλη και στους χιλιάδες πρόσφυγες που δέχεται, θύματα και εκείνοι ανοικτών σήμερα πολεμικών μετώπων». Επίσης ,τόνισε , « η Αθήνα τιμά και γιορτάζει, το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας. Των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός για τις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της βίας. Είναι διαρκές και διαχρονικό ζητούμενο κάθε σύγχρονης, δημοκρατικής κοινωνίας».