Οι ειδικοί για τον ιό του Δυτικού Νείλου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου έντομα, που έπεσαν πέρσι σε χειμερία νάρκη στην Κεντρική Μακεδονία και ετοιμάζονται να ξυπνήσουν και να αρχίσουν να αναπαράγονται.
Τα κουνούπια αυτά βρίσκονται ήδη στο αστικό περιβάλλον και είναι οικόσιτα, όπως διαπιστώθηκε πέρσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κρούσματα του ιού είχαν εντοπιστεί τότε σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης όπως η Εγνατία, η Τούμπα, η περιοχή της παραλίας. Μάλιστα υπήρξε περίπτωση εκδήλωσης τριών κρουσμάτων στον ίδιο δρόμο.
Εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν να διατηρούν λιμνάζοντα νερά στα μπαλκόνια, τις βεράντες και τις αυλές των σπιτιών τους αλλά και σε βαρέλια, δοχεία και κουβάδες με νερό, σημεία συσσώρευσης υγρών λυμάτων, φρεάτια, στέρνες, κανάλια και πισίνες.
Στην Ιταλία, χώρα που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών και μεταφοράς του ιού με αποδημητικά πουλιά από τη Ρουμανία, «επιστρατεύτηκαν» δημοτικοί αστυνομικοί που πραγματοποιούν ελέγχους σε σπίτια, αγρούς και επιχειρήσεις.
Μέτρα ελήφθησαν ακόμη και στα… νεκροταφεία όπου όσοι έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα υποχρεώθηκαν να τοποθετούν συνθετικά λουλούδια την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μόνο ένας νεκρός κατά τη διάρκεια του 2010, τη στιγμή που τα θύματα στην Ελλάδα ήταν 37 και οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν 261.
Η υγειονομική αυτή κρίση στην Κεντρική Μακεδονία, που στοίχισε 2,76 εκατ. ευρώ, σε ό,τι αφορά το κόστος της νοσηλείας, των ελέγχων και του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει χαρακτηριστεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία, το 1996. Ποσοστό 1% όσων νόσησαν εκδήλωσε συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας ενώ από αυτούς, το 10% κατέληξε.
«Το πρόβλημα προέρχεται από μολυσμένα κουνούπια που υπάρχουν στα σπίτια μας. Η κατάσταση αυτή μπορεί και θα αντιμετωπιστεί με τα προγράμματα ψεκασμών που θα γίνουν από τους δήμους, τις παρεμβάσεις ακόμη και στον πολεοδομικό ιστό της πόλης και τα μέτρα που θα λάβουμε εμείς οι ίδιοι για την προφύλαξη του σπιτιού μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υγειονομικός Διευθυντής της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος, Παναγιώτης Νάνος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων που συγκάλεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.
Πρόσθεσε δε ότι η λήψη των απαραίτητων μέτρων δεν αφορά μόνο τον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά και άλλες ασθένειες. «Το κουνούπι δεν είναι φορέας μόνο του ιού του Δυτικού Νείλου. Μπορεί να μεταφέρει και άλλες μολυσματικές ασθένειες όπως ο Δάγγειος πυρετός και δεν γνωρίζουμε τι προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Μοιάζει με μια πυρκαγιά που φέτος ο αέρας μπορεί να γυρίσει από την άλλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος.
Σε ό,τι αφορά τους ψεκασμούς, αυτοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, γεγονός που δεν φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς, λόγω του καιρού. «Ο καιρός είναι ευνοϊκός για μας. Είμαστε τυχεροί γιατί τα κουνούπια θέλουν πάνω από 24 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία για να ξυπνήσουν, να πετάξουν και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Συνεπώς και να θέλαμε να ψεκάσουμε δεν θα γινόταν. Πρέπει όμως οι ψεκασμοί να γίνουν πριν την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Αλλιώς θα έχουμε χάσει το παιχνίδι» ανέφερε ο Υγειονομικός Διευθυντής της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος.
Για τη διενέργεια των ψεκασμών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έχει διαθέσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1,99 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η απεμπλοκή της διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να συναφθούν οι προγραμματικές συμβάσεις. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι με βάση τα δεδομένα, οι ψεκασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου.
Στην υλοποίηση του προγράμματος για την καταπολέμηση των κουνουπιών καλούνται να συμβάλλουν ενεργά και οι δήμοι, οι οποίοι πέρσι δεν ανταποκρίθηκαν στο βαθμό που έπρεπε. Όπως τόνισε, χαρακτηριστικά, η γιατρός δημόσιας υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Στέλλα Πράπα, μόνο 14 από τους 44 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2010.