Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουν:
Υπαπαντή
Μαρουλία, Μαρούλα, Ρούλα
Ποιος γιορτάζει αύριο:
Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα
Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη
Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εξής Αγίων:
Υπαπαντή του Σωτήρος, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαρουλιανής
Η Υπαπαντή του Σωτήρος
Η Υπαπαντή του Σωτήρος είναι μια από τις μεγάλες Δεσποτικές εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου. Αφορά την παρουσίαση του βρέφους Ιησού στον Ναό των Ιεροσολύμων, 40 ημέρες μετά τη γέννησή Του, από την Παναγία και τον Ιωσήφ, σύμφωνα με την ιουδαϊκή παράδοση.
Το γεγονός της Υπαπαντής
Η εξιστόρηση της Υπαπαντής προέρχεται από το Ευαγγέλιο του Λουκά (Β’ 22-35). Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο, κάθε πρωτότοκο αγόρι έπρεπε να αφιερώνεται στον Θεό και η μητέρα του να προσφέρει καθαρτήριο θυσία, η οποία, για τους φτωχούς, αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.
Στον Ναό, το βρέφος Ιησούς υποδέχεται ο πρεσβύτης Συμεών, ένας άνθρωπος που είχε λάβει από το Άγιο Πνεύμα την υπόσχεση ότι δεν θα πέθαινε πριν δει τον Μεσσία. Παίρνοντας τον Ιησού στα χέρια του, εκφωνεί την προφητική προσευχή:
«Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη»
(Λουκ. 2:29)
Εκεί βρισκόταν και η προφήτισσα Άννα, η οποία επίσης αναγνώρισε στο βρέφος τον Λυτρωτή του κόσμου.
Αυτό το γεγονός αποτελεί απόδειξη ότι ο Ιησούς δεν ήρθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό Νόμο, αλλά να τον συμπληρώσει και να τον τελειοποιήσει, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονταν οι Φαρισαίοι και οι Γραμματείς.
Ο εορτασμός της Υπαπαντής
- Βυζαντινή περίοδος: Στην Κωνσταντινούπολη, η Υπαπαντή εορταζόταν λαμπρά, με τους βασιλείς να παρευρίσκονται στην ολονυκτία στον Ναό των Βλαχερνών.
- Στην Ελλάδα: Η γιορτή συνδέεται ιδιαίτερα με την Καλαμάτα, όπου η Παναγία Υπαπαντή είναι η πολιούχος της πόλης.
- Γιορτή της Μητέρας: Σε πολλές ορθόδοξες παραδόσεις, η Υπαπαντή θεωρείται και γιορτή της μητέρας, λόγω του ρόλου της Παναγίας ως υποδειγματικής μητέρας.
Η Υπαπαντή σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ιησού και προαναγγέλλει την αποστολή Του ως Σωτήρας του κόσμου.
Ακούστε το Απολυτίκιο