Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, να αναμορφώσει τη διαχείριση των συνόρων, να ενισχύσει τη Frontex και την Europol και να προωθήσει μια νέα προσέγγιση για την επιστροφή των μεταναστών, αν κερδίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ίδια δεσμεύτηκε να δρομολογήσει τα αμυντικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής αεροπορικής ασπίδας.

Σε ένα έγγραφο 31 σελίδων που περιγράφει το όραμά της, πριν οι νομοθέτες της ΕΕ ψηφίσουν για την εκλογή ή την απόρριψή της αργότερα την Πέμπτη, δήλωσε ότι θα προτείνει τον τριπλασιασμό του αριθμού των ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων σε 30.000.

«Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους απειλούν την ασφάλεια των συνόρων μας και των πολιτών μας με υβριδικές επιθέσεις», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Οι εχθρικοί παράγοντες που ωθούν ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για πολιτικούς σκοπούς θα πρέπει να αναγνωριστούν ως απειλή για την ασφάλειά μας και να τους επιβληθούν κυρώσεις», τόνισε.

Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι θα διορίσει ειδικούς επιτρόπους για τη διεύρυνση της ΕΕ και για τις σχέσεις με τη Μεσόγειο.