Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές περιοχές της χώρας εν μέσω του κύματος καύσωνα. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα με τη θερμοκρασία να μην καταφέρνει να πέφτει ακόμη και κάτω από τους 30°C για πολλά 24ωρα.

Στους παρακάτω χάρτες αποτυπώνονται οι ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη ή και ίση των 30°C από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως, παρατηρείται οι σταθμοί με τις περισσότερες ημέρες βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής και ειδικότερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής (Εικόνα 2), υπάρχουν σταθμοί όπως στον Πειραιά, όπου για 10 συνεχόμενες ημέρες (από τις 09/07) η θερμοκρασία διατηρείται πάνω από τους 30°C καθόλη την διάρκεια της ημέρας (συνολικά > 216 ώρες). Παρόμοια κατάσταση και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής όπως στη Νίκαια, στο Νέο Κόσμο και στη Νέα Σμύρνη.

Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα ακόμη και τη νύχτα αποτελεί επιπρόσθετο, σημαντικό παράγοντα αύξησης της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει πως έως την Τρίτη 23 Ιουνίου δεν θα αλλάξει σημαντικά η θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, γράφει: «Έως την Τρίτη 23 Ιουλίου δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι δραματικά σε σχέση με το θερμό κύμα που μας επηρεάζει. Με μικρά σκαμπανευάσματα, η θερμοκρασία δεν πρόκειται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Άρα, θα σας παρακαλέσω, να κάνετε ακόμα λίγη υπομονή διότι έχουμε μπροστά μας ακόμα μια εβδομάδα περίπου με αυξημένες θερμοκρασίες.

Το εύρος των μέγιστων θερμοκρασιών, όλες αυτές τις μέρες, θα κυμαίνεται μεταξύ 38-42°C, ενώ αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, στη Δυτική Ελλάδα, θα φτάσει τοπικά ίσως και στους 43°C.

Για παράδειγμα, οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Αττική τις επόμενες ημέρες, θα είναι οι ακόλουθες:

  • Πέμπτη 18/7: 39-40°C
  • Παρασκευή 19/7: 39°C
  • Σάββατο 20/7: 38-39°C
  • Κυριακή 21/7: 38°C
  • Δευτέρα 22/7: 38-39°C
  • Τρίτη 23/7: 38°C

Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα εκδηλωθούν μπόρες η και τοπικές καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα».

ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΈως την Τρίτη 23 Ιουλίου δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Wednesday, July 17, 2024

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ζεστή και τη σημερινή ημέρα με πολύ υψηλό το επίπεδο κινδύνου σε ότι αφορά τις πυρκαγιές.

«Τις επόμενες ημέρες στο όλο σκηνικό θα προστεθούν και οι καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια όπως επίσης και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου με τον υδράργυρο σε μικρή πτώση προς τα βόρεια ενώ στην υπόλοιπη χώρα η έντονη ζέστη θα επιμείνει. ΠΡΟΣΟΧΗ στους κεραυνούς και το χαλάζι εκεί όπου θα εκδηλωθούν οι καταιγίδες», υποογραμμίζει.

Ιδιαίτερα ζεστή και η σημερινή ημέρα με πολύ υψηλό το επίπεδο κινδύνου σε ότι αφορά τις πυρκαγιές. Τις επόμενες ημέρες…

Posted by Klearhos Marousakis on Wednesday, July 17, 2024