Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 ως φαβορί για να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των τεσσάρων νικών τους στους οκτώ Ολυμπιακούς Αγώνες, από τότε που το άθλημα προστέθηκε στο πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία και η οικοδέσποινα Γαλλία είναι «καυτές», αλλά κανείς δεν μπορεί να μην υπολογίζει την Βραζιλία, με την αναμφισβήτητα σημαντικότερη γυναίκα ποδοσφαιριστή στην ιστορία.

Το γυναικείο τουρνουά ποδοσφαίρου ξεκινά στις 25 Ιουλίου.

Το aljazeera παρουσιάζει τις πέντε κορυφαίες παίκτριες που πρέπει να προσέξετε:

Η Marta Vieira da Silva, απλά γνωστή ως Marta, είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη γυναίκα ποδοσφαιριστής στην ιστορία με έξι βραβεία της FIFA ως η καλύτερη παίκτρια της χρονιάς.

Η 38χρονη δεν έχει κατακτήσει ακόμη ένα σημαντικό παγκόσμιο τρόπαιο, έχοντας πάρει το ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008, ενώ τερμάτισε επίσης στην πλευρά των ηττημένων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2007 μετά την ήττα από τη Γερμανία.

Είναι παράξενο το γεγονός ότι η Βραζιλία, που έχει κερδίσει οκτώ από τα εννέα Κόπα Αμέρικα από το 1991 που ιδρύθηκε, δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει την ηπειρωτική της κυριαρχία στην παγκόσμια σκηνή.

Πράγματι, η Marta κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ (17) που σημειώθηκαν σε Παγκόσμιο Κύπελλο είτε ανδρών είτε γυναικών.

Η επιθετικός, που αγωνίζεται για τους Orlando Pirates στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία της παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Kundananji θα κουβαλήσει το βάρος του έθνους στους ώμους της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς είναι η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα ποδοσφαιρίστρια στον κόσμο.

Η 24χρονη υπέγραψε στην ομάδα επέκτασης Bay FC του National Women’s Soccer League (NWSL) τον Φεβρουάριο από την Μαδρίτη έναντι αμοιβής 788.000 δολαρίων.

Η επιθετικός, που έπαιξε με τη Ζάμπια στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, έχει 10 γκολ σε 18 αγώνες.

Την εποχή που αγωνιζόταν στη Μαδρίτη, σημείωσε 33 γκολ σε 43 αγώνες της Liga F.

Η Bonmati αναδείχθηκε η νικήτρια της Χρυσής Μπάλας του 2023, αφού έκανε εξαιρετική σεζόν και όλοι την είδαν να τα σαρώνει όλα στο διάβα της.

Η 26χρονη, η οποία έλαβε το βραβείο της σε μια τελετή μαζί με τον νικητή των ανδρών Lionel Messi, βοήθησε την ομάδα της να διεκδικήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 στην Αυστραλία με τη νίκη 1-0 εναντίον της Αγγλίας.

Η παίκτρια κέρδισε το βραβείο της Χρυσής Μπάλας ως η καλύτερη του τουρνουά. Η Μπονμάτι σημείωσε έξι γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των τερμάτων στον τελικό, για τη Μπαρτσελόνα, καθώς κέρδισε τη Λυών με 2-0 την περασμένη σεζόν, για να διεκδικήσει το τρόπαιο του Champions League για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η Horan θα είναι αρχηγός των ΗΠΑ, οι οποίες είναι μακράν η πιο επιτυχημένη ομάδα στη σύντομη ιστορία του γυναικείου ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Βορειοαμερικανοί έχουν κερδίσει τέσσερα χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο, αποτυγχάνοντας να πάρουν μετάλλιο μόνο στους Αγώνες του 2016.

Ο πολύπλευρη 30χρονη φόργουορντ ήταν μέρος της ομάδας που έχασε τον ημιτελικό αγώνα από τον Καναδά στο Τόκιο 2020, αλλά ανέβηκε στο βάθρο με τη νίκη 4-3 εναντίον της Αυστραλίας στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο.

Έχοντας προηγουμένως πετύχει 46 γκολ σε 58 αγώνες για την Παρί Σεν Ζερμέν, η Χοράν πέρυσι επέστρεψε στη Γαλλία με τη Λιόν, μετά την επταετή θητεία στο NWSL με την Πόρτλαντ Θορνς, όπου βοήθησε την ομάδα της να κατακτήσει το πρωτάθλημα το 2017 και ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη παίκτρια του πρωταθλήματος.

Η μετοχές της Φάουλερ ως ανερχόμενο αστέρι εκτοξεύτηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.

Η τότε 20χρονη ανέβηκε στην πρώτη γραμμή στη θέση του αρχηγού της εθνικής ομάδας και παράλληλα ηγείται της επιθετικής γραμμής της Τσέλσι στη Σούπερ Λιγκ Γυναικών της Αγγλίας.

Είχε αποκτηθεί από την Μάντσεστερ Σίτι το 2022 και θεωρούνταν ήδη ως ένα από τα λαμπρότερα νεαρά ταλέντα στον κόσμο.

Σημείωσε ένα γκολ στη φάση των ομίλων, μια ασίστ στη φάση των 16, ενώ ήταν εύστοχη στη νίκη στα πέναλτι εναντίον της Γαλλίας στα προημιτελικά.

Η Φάουλερ είχε επιλεγεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 ως 16χρονη, αλλά ο τραυματισμός την εμπόδισε να εμφανιστεί. Ωστόσο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομάδα που έφτασε στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες του 2020 και σκόραρε στον προημιτελικό με 4-3 εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα μπορούσαν να αποδειχθούν το τουρνουά της Φάουλερ αν οδηγήσει την Αυστραλία στο πρώτο της χρυσό μετάλλιο.