Εντυπωσιακά πλάνα δείχνουν μέλη μιας από τις πιο απομονωμένες φυλές του κόσμου, η οποία είναι γνωστή για το ότι εκτοξεύει βέλη σε ξένους που πλησιάζουν κοντά τους, να αναδύονται από το τροπικό δάσος του Περού κοντά σε πολλές αμφιλεγόμενες τοποθεσίες υλοτομίας.

Μέλη της φυλής Mashco Piro, η οποία πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη ομάδα ιθαγενών που ζουν χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο, εντοπίστηκαν κοντά στον ποταμό Las Piedras, λίγα μίλια μακριά από έργα υλοτομίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Αυτό είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι πολλοί Mashco Piro ζουν σε αυτήν την περιοχή, την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να προστατεύσει, αλλά στην πραγματικότητα πούλησε σε εταιρείες υλοτομίας», δήλωσε ο Alfredo Vargas Pio, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης ιθαγενών Fenamad, σε δελτίο τύπου.

Η φυλή εμφανίστηκε σε αναζήτηση τροφής, κοντά στα απομακρυσμένα χωριά Monte Salvado και Puerto Nuevo, τις τελευταίες εβδομάδες και ο Pio φοβάται ότι θα ξεσπάσουν μάχες μεταξύ υλοτόμων και ιθαγενών.

«Οι υλοτόμοι θα μπορούσαν επίσης να φέρουν στην περιοχή νέες ασθένειες, που απειλούν να εξαφανίσουν τη φυλή», είπε.

Σύμφωνα με την nypost, οι υποστηρικτές των αυτοχθόνων ζητούν από τις Αρχές να απαιτήσουν την άδεια από την εταιρεία υλοτομίας, Canales Tahuamanu, η οποία κατασκευάζει δρόμους εντός της επικράτειας Mashco Piro, σύμφωνα με το Survival International.

«Η εταιρεία έχει λάβει άδεια να μπει στη ζούγκλα από το 2002 και η δραστηριότητά της έως τώρα εκτείνεται σε 193 τετραγωνικά μίλια», ανέφερε η Washington Post τον Μάιο.

«Η εταιρεία έχει επίσης ιστορικό συγκρούσεων με τοπικές φυλές», τόνισε η εφημερίδα.

Παρά την απομόνωσή της, η φυλή Mashco Piro είχε περιορισμένες επαφές με ξένους κατά τις οποίες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί να εκτοξεύουν βέλη σε τουριστικά σκάφη, ενώ μάλιστα έριξαν «προειδοποιητικό βέλος» σε έναν φύλακα στο Εθνικό Πάρκο Manu.

Η βία έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν μέλη της φυλής σκότωσαν ένα μέλος μιας άλλης φυλής, τον Nicolas Shaco Flores, ο οποίος προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί τους.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη της φυλής έχουν αναδυθεί από το δάσος, για να ανταλλάξουν μαχαίρια και φαγητό με κατοίκους γειτονικών χωριών και χριστιανούς προσηλυτιστές.

Η Catahua δεν απάντησε σε οποιοδήποτε αίτημα για σχόλιο.

Στο παρελθόν, η εταιρεία έχει αναφέρει ότι οι εργαζόμενοί της δεν είπαν ποτέ ότι είδαν άτομα της φυλής Mashco Piro και ότι συμμορφώθηκε με τους νόμους του Περού, όπου είναι παράνομο να επικοινωνείς με τη φυλή.

Πέρυσι, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ιθαγενών ζήτησε από την Catahua να σταματήσει την υλοτομία και να απαντήσει σε ισχυρισμούς για «πιθανή αναγκαστική επαφή» με τους Mashco Piro.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει αρνηθεί να παρέμβει στην υπόθεση.