Υψηλές ποσότητες αφρικανικής σκόνης υπάρχουν και σήμερα στην ατμόσφαιρα της Αττικής.

Μπορεί το τοπίο να μην θυμίζει τις απόκοσμες εικόνες που είχαμε δει την εβδομάδα πριν το Πάσχα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα δεν δυσκολεύει αρκετούς συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Δείτε στο βίντεο του Newsbeast.gr την περιορισμένη ορατότητα που υπάρχει στο λεκανοπέδιο, την ώρα που τα βουνά της Αττικής δεν είναι τόσο εύκολα διακριτά.

Γιατί έρχεται σκόνη στην Ευρώπη;

Στη Σαχάρα δημιουργούνται συχνά θύελλες σκόνης. Για να φτάσουν όμως χιλιάδες χιλιόμετρα βορειότερα χρειάζονται ένα σύστημα καιρού με ισχυρούς ανέμους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα καιρικό σύστημα χαμηλής πίεσης μεταφέρει τη σκόνη από τη Σαχάρα πάνω από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Όπως εξηγεί στην DW ο Κάρλος Γκαρσία-Πάντο, πρόκειται για ενεργητικά συστήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από αριστερόστροφους ισχυρούς ανέμους και εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη.

Τέλος, δεδομένου ότι τα σωματίδια που φτάνουν στην Ευρώπη είναι πολύ μικρότερα από κόκκους άμμου, η ορθή ορολογία είναι «θύελλες σκόνης» και όχι «θύελλες άμμου».

Σημερινές εικόνες Αθήνας

Δείτε την αφρικανική σκόνη που έχει καλύψει την πρωτεύουσα: