«Αν είχα συγγενείς στο Μάτι, θα είχα την ίδια και χειρότερη αγανάκτηση από αυτήν που είχαν οι συγγενείς των θυμάτων», επισήμανε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, σε συνέχεια της απόφασης να αφεθούν ελεύθεροι οι έξι καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι, μετά και την ανακοίνωση των ποινών από τρία έως 111 έτη, στη δίκη.
«Αυτό το οποίο είχα πει είναι ότι αν υπήρχε εντολή εκκένωσης, θα είχαν σωθεί άνθρωποι. Επιμένω στη δήλωση. Τα μοντέλα αυτά δείχνανε. Έδειξα ένα αμερικάνικο μοντέλο και ένα ιαπωνικό μοντέλο. Όποιος θέλει να δει την ομιλία μου για το Μάτι είναι στο διαδίκτυο.
Τα μοντέλα έδειχναν για όλη την περιοχή, από το Νέο Βουτζά μέχρι το Μάτι, ότι θα μπορούσε να είχε κινηθεί, να είχε γίνει εκκένωση από 60 έως 80 λεπτά. Αν κοιτάξετε μόνο για την περιοχή του Ματιού, δηλαδή από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα, τα μοντέλα δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει περίπου σε μισή ώρα», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στην εκπομπή του «ΕΡΤNews», «Update».
«Το ζητούμενο είναι ότι θα είχαν σωθεί οι άνθρωποι. Αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, θα είχαν σωθεί. Υπήρχαν δύο ώρες. Η πυροσβεστική δεν είχε αρκετά οχήματα, δεν είχε αεροπλάνα, ήταν όλα σε άλλη πυρκαγιά. Είχαμε μια πυρκαγιά στη Χαβάη, η οποία έγινε το καλοκαίρι στις 8 ή 7 Αυγούστου, το 2023.
Σκοτώθηκαν περίπου 98 άνθρωποι. Και πάλι ήμουν στο Νεπάλ και στο «Time» και έλεγα ότι αν υπήρχε εντολή εκκένωσης, θα είχαν σωθεί οι άνθρωποι. Και παραιτήθηκε αμέσως σχεδόν ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας.
(…) Το πολιτικό θέμα δεν το έθεσα εγώ, ετέθη από την αρχή, γιατί ορισμένοι άνθρωποι στην τότε κυβέρνηση το θεώρησαν.
Οποιοσδήποτε έλεγε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι ήταν ο εχθρός, που έπρεπε όλοι να τον πυροβολήσουν.
Γιατί και θα ήθελα να σας θυμίσω τι είχε γίνει τότε. Είχε γίνει μια, κατά τη γνώμη μου, κατάπτυστη συνέντευξη Τύπου, στην οποία είχαν βγει διάφοροι αξιωματούχοι (…)», υπογράμμισε ο κ. Συνολάκης.
«Κοιτάξτε, πρέπει να δούμε την απόφαση. Αν υπήρχε δυνατότητα -και δεν ξέρω αν προβλέπεται νομικά- για πιο αυστηρές ποινές, θα έπρεπε αυτή να υπάρξει. Δεν ξέρω τι ελαφρυντικά υπήρξαν. Δεν είμαι δικηγόρος», είπε σχολιάζοντας την απόφαση.
Τι είπε για τα Τέμπη
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών, ο Κώστας Συνολάκης είπε: «Αυτό πρέπει να το κοιτάξει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να κρίνω τη δικαιοσύνη, αλλά μπορώ να κρίνω και να καταλάβω σαν κοινός άνθρωπος το κοινό αίσθημα.
Κι αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αγανάκτηση. Απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση, φυσικά. Δηλαδή και στη μία περίπτωση και στην άλλη σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι.
Από εκεί και πέρα, το πώς το χειρίζεται η δικαιοσύνη θα το κρίνουμε όταν δούμε τις αποφάσεις. Δεν είμαστε εισαγγελείς, για να μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς όλα τα πράγματα που έχουνε γίνει (…)».
Για την πυρκαγιά στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2023, συγκρίνοντας τη διαχείριση, συγκριτικά με αυτήν στο Μάτι, ανέφερε: «Ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά. Χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν, 20.000 άνθρωποι μέσα σε μερικές ώρες. Η διαχείριση της κρίσης που έγινε και από την Πολιτική Προστασία, αλλά κυρίως και από τους ντόπιους, τους πολίτες της Ρόδου, ήταν εξαιρετική. Δηλαδή οι άνθρωποι αμέσως, όλοι που δεν είχανε σπίτια, τους πήρανε, είχαν φαγητό (…)».
«Έχουμε μοντέλα εκκένωσης, τα οποία τα έχουμε τρέξει και κάνουμε ορισμένες ασκήσεις. Μόλις τελείωσε την προηγούμενη εβδομάδα η άσκηση Μίνωας στην Κρήτη, που ήταν για ένα μεγάλο τσουνάμι, και μια μεγάλη για ένα μεγάλο σεισμό. (Ακριβέστερα), για δυο μεγάλους σεισμούς και δυο τσουνάμι σε δυο διαδοχικές μέρες, οπότε σε αυτό, τουλάχιστον, υπήρχε μεγαλύτερη ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και της πολιτείας», κατέληξε ο Κώστας Συνολάκης.