Υλικά
- Για τις τηγανίτες
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό ολόκληρο χτυπημένο
- 1 βανίλια
- 150 ml γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα κάθε τηγανίτας)
- 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γραμμάρια ζάχαρη
- 1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Λίγη κανέλα σε σκόνη
- 1 πακέτο σταγόνες σοκολάτας
- Για την κομπόστα πορτοκάλι
- 1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
- 1 ποτήρι του λικέρ κονιάκ
- 5 πορτοκάλια
- 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τις τηγανίτες
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο αλάτι και λίγη κανέλα. Ανακατεύετε, να ενωθούν τα υλικά.
Κάνετε μια γούβα στο κέντρο και προσθέτετε το αυγό (ή το ασπράδι) και τη βανίλια. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα και το ρούμι και ανακατεύετε έως ότου γίνει ένας ωραίος χυλός που θα μοιάζει στην υφή με κρέμα γάλακτος.
Κατόπιν προσθέτετε και τις σταγόνες σοκολάτας.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε προσεκτικά μεγάλες κουταλιές από το χυλό. Τηγανίζετε σε μέτρια θερμοκρασία και 1-2 λεπτά, ώσπου οι φουσκάλες της επιφάνειας να σπάσουν.
Γυρίζετε από την άλλη πλευρά και τηγανίζετε για 1 λεπτό ακόμα. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα και τις σερβίρετε με κομπόστα πορτοκάλι.
Για την κομπόστα πορτοκάλι
Παίρνουμε τα πορτοκάλια τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε από την εξωτερική φλούδα.
Στη συνέχεια ανοίγουμε φέτες του πορτοκαλιού και αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια τις βάζουμε σε ένα γυάλινο σκεύος.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μαζί με 1 ποτήρι νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Ξύνουμε λίγο το εξωτερικό μέρος από 5-6 κομμάτια φλούδα και κόβουμε λεπτές τις φλούδες, τις οποίες ρίχνουμε στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το σιρόπι για περίπου 20 λεπτά.
Μόλις δέσει το σιρόπι και μαλακώσουν λίγο οι φλούδες κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε τα πορτοκάλια που έχουμε στο γυάλινο σκεύος.
Ραντίζουμε με το κονιάκ και βάζουμε την κομπόστα στο ψυγείο. Ύστερα από 2-3 ώρες είναι έτοιμη για σερβίρισμα.