Υλικά
- Για 4-6 άτομα
- 180 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι κινέζικο μείγμα μπαχαρικών
- 1 ραβδί (1/2 φλιτζάνι) πολύ κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 1 κρόκο αυγού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού παγωμένο νερό
- περίπου 3/4 φλιτζανιού βατόμουρα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε το κινέζικο μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε.
Αμέσως μετά προσθέτουμε το ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κύβους και το ενώνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να ενωθεί με το αλεύρι. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο ½ κουταλιά του γλυκού παγωμένο νερό και ανακατεύουμε. Το παγωμένο νερό βοηθά να δημιουργηθεί σταδιακά μια ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνουμε τα ¾ από το μείγμα μέσα σε ένα πυρέξ και το πατάμε με ένα κουτάλι για να ισιώσει το μείγμα. Προσθέτουμε από πάνω τα μύρτιλλα και από πάνω καλύπτουμε με το υπόλοιπο ¼ της ζύμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει.