Υλικά
- 20 φύλλα κρούστας έτοιμα για γλυκά ή παρασκευάστε τη δική σας ζύμη για φύλλο κρούστας
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού σουσαμέλαιο
- 200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη, χοντραλεσμένη
- 200 γραμμάρια καρυδόψιχα
- 200 γραμμάρια φιστίκια αιγίνης (ψίχα) χοντραλεσμένα
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- ψίχα από φιστίκια ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
- Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
- 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Για τα σαραγλάκια
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε ένα βαθύ μπολ τα καρύδια και ανακατεύετε με τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Λιώνετε το βούτυρο με το σουσαμέλαιο.
Στρώνετε τα φύλλα κρούστας δυο δυο, το ένα επάνω στο άλλο, βουτυρώνοντας καλά ενδιάμεσα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με αρκετό από το μείγμα των ξηρών καρπών και τυλίγετε τα φύλλα σε ρολά ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά.
Κόβετε τα ρολά με κοφτερό μαχαίρι σε 6 κομμάτια μήκους 5-6 εκ. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα κολλητά στο άλλο. Ψήνετε για 45 ΄λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζετε όλα τα υλικά για 8 λεπτά, μέχρι να δέσει καλά. Περιχύνετε τα σαραγλάκια αμέσως μόλις τα βγάλετε από το φούρνο. Τα πασπαλίζετε με ψίχα από φιστίκια ή αμυγδαλόψιχα.
Τα αφήνετε να σταθούν μέχρις ότου απορροφήσουν όλο το σιρόπι και κρυώσουν εντελώς. Τοποθετείτε τα γλυκά σε πιατέλα και σερβίρετε.