Υλικά
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
- 1 αβγό και το ασπράδι του
- 1 μέτριο καρότο, τριμμένο
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλεύρι
- Γαλέτα κοπανισμένη φρυγανιά
- Λάδι για τηγάνισμα
- Αλάτι, πιπέρι
- Σάλτσα ντομάτας ή μαγιονέζα προαιρετικά
- 2 μέτριες βρασμένες πατάτες, ξεφλουδισμένες
- 1 μεγάλη κονσέρβα τόνο στο νερό 400 γραμμάρια περίπου στραγγισμένη
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις πατάτες και τις βράζετε για περίπου 20 λεπτά. Περνάτε τις πατάτες από χοντρό τρίφτη και τις βάζετε σε ένα μπολ μαζί με το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τον τόνο ανοιγμένο με πιρούνι, το αβγό, το καρότο, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ζυμώνετε καλά το μείγμα και το βάζετε στο ψυγείο για ½ ώρα.
Πλάθετε δώδεκα κυλινδρικές κροκέτες περίπου σαν κυπριακούς κεφτέδες και τις τυλίγεται στο αλεύρι. Χτυπάτε ελαφρά το ασπράδι, τις βουτάτε μέσα και ύστερα τις τυλίγεται στην κοπανισμένη φρυγανιά. Τις βάζετε σε πιατέλα και τις κρατάτε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Ζεσταίνετε ½ περίπου φλιτζάνι λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τμηματικά τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τις βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τις σερβίρετε με μια σαλάτα, συνοδεύοντάς τις με μαγιονέζα ή σάλτσα ντομάτας.