Υλικά
- 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου, κομμένο σε 4 κομμάτια
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 450 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 2 κ. γλ. αλάτι
- 1/4 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κ. σ. αλατισμένο βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή ψαριού
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
- 2 κ. σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ. γλ. μουστάρδα
- 1/4 κ. γλ. αλεσμένο πιπέρι καγιέν
- 2 κ. σ. κάπαρη, στραγγισμένη
- 2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς με μια σχάρα στη μεσαία θέση και λαδώστε ελαφρώς ένα ταψί με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Προσθέστε τις πατάτες και ανακατέψτε με 1 κουταλιά της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν, 20- 25 λεπτά.
- Εντωμεταξύ, ζεστάνετε το βούτυρο και την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέστε το κρεμμυδάκι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αρωματιστεί, περίπου 1 λεπτό ακόμα.
- Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το ζωμό, τα κλαδάκια δεντρολίβανου, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το καγιέν και την κάπαρη. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και αφήστε να σιγοβράσει. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να πήζει, περίπου 5 λεπτά.
- Πασπαλίστε τον μπακαλιάρο παντού με το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Βγάλτε τις πατάτες από το φούρνο, τοποθετήστε μέσα το ψάρι και περιχύστε με τη σάλτσα από πάνω. Ψήστε χωρίς κάλυμμα άλλα 10-15 λεπτά.
- Πασπαλίστε με μαϊντανό, αν χρησιμοποιήσετε, πριν το σερβίρισμα.