Υλικά
- 2 μεγάλα κολοκυθάκια
- 2 1/2 κ. γλ. αλάτι, μοιρασμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ. σ. αλεύρι λιναρόσπορου
- 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη πατάτα
- 1/2 φλ. τσαγιού ψίχουλα ψωμιού
- 2 κ. σ. ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα
- 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
- 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- 1 κ. σ. ξύσμα λεμονιού
- 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/4 κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/2 φλ. τσαγιού τεμαχισμένο καρότο
- 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ψιλοκόψτε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίστε με περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Αφήστε τα να σουρώσουν πάνω από το νεροχύτη για 20 λεπτά.
- Ταυτόχρονα, ανακατέψτε το νερό, το αλεύρι και το αλεύρι λιναρόσπορου μέχρι να ενωθούν πλήρως. Αφήστε το μείγμα στην άκρη να καθίσει για περίπου 10 λεπτά.
- Στύψτε τα υγρά από τα κρεμμύδια και τις πατάτες και αφήστε τα στην άκρη.
- Συνδυάστε τη φρυγανιά, το δυόσμο, τον άνηθο, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και ανακατέψτε καλά.
- Ξεπλύνετε από το αλάτι τα κολοκυθάκια, σουρώστε τα και προσθέστε τα μαζί με το κρεμμύδι, την πατάτα και το καρότο στο μείγμα ψίχας ψωμιού και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε τα πάντα άλλη μια φορά με τα χέρια σας. Αφήστε τα στην άκρη να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 10 λεπτά στον πάγκο ή μέχρι 3 ημέρες, σκεπασμένα στο ψυγείο.
- Ζεστάνετε 3 κουταλιές λάδι σε ένα ρηχό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, φροντίζοντας να μην καεί το λάδι.
- Χωρίστε το μείγμα κολοκυθιών σε μερίδες του 1/3 του φλιτζανιού και πλάστε στο σχήμα των κεφτέδων. Δουλεύοντας σε παρτίδες, προσθέστε τις μπάλες στο καυτό λάδι και πατήστε ελαφρώς. Τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν, 2 έως 3 λεπτά, γυρίστε και συνεχίστε το τηγάνισμα μέχρι οι κολοκυθοκεφτέδες σας να γίνουν τραγανοί και χρυσοκάστανοι, 2 έως 3 λεπτά ακόμη.
- Μεταφέρετε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα, προσθέτοντας 2 κουταλιές λάδι στο τηγάνι μεταξύ κάθε παρτίδας.