Υλικά

  • 500 γρ. σπαράγγια, κομμένα σε κομμάτια
  • 500 γρ. σπαγγέτι ολικής άλεσης
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, και επιπλέον για το γαρνίρισμα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Ξύσμα και χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
  • Χοντρό αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη, και επιπλέον για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάλτε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Μπλαντσάρετε τα σπαράγγια για 2- 3 λεπτά, αφαιρέστε τα με τρυπητή κουτάλα και ρίξτε τα σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό. Στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη.
  2. Προσθέστε τα σπαγγέτι στο νερό που βράζει και μαγειρέψτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώστε, κρατώντας περίπου 1 φλιτζάνι νερό και βάλτε τα στην άκρη.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, ζεστάνετε 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε 60-90 δευτερόλεπτα, μέχρι να αρωματιστεί. Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το νερό που κρατήσατε από τα ζυμαρικά και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου ένα λεπτό. Επαναφέρετε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε τα με μπόλικο αλάτι και μαύρο πιπέρι. Κλείστε τη φωτιά.
  4. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών και ανακατέψτε, χρησιμοποιώντας μια τσιμπίδα. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα και συνεχίστε να ανακατεύετε τα ζυμαρικά, μέχρι να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα, αν χρειάζεται. Προσθέστε τα σπαράγγια και ανακατέψτε καλά.
  5. Μοιράστε τα ζυμαρικά σε μπολ και προσθέστε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.