Υλικά

  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε κύβους
  • 2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1/4 σελινόριζα, σε λεπτές φέτες
  • 1 κ. γλ. θαλασσινό αλάτι, συν περισσότερο για γεύση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 κονσέρβα ντομάτας σε κύβους
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού λευκά φασόλια, μαγειρεμένα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φασολάκια
  • 4 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 3/4 φλ. τσαγιού μικρά ζυμαρικά
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • Λίγες νιφάδες κόκκινου πιπεριού
  • Τριμμένη παρμεζάνα, προαιρετικά, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, αλάτι και αρκετό μαύρο πιπέρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά.
  2. Προσθέστε το σκόρδο, τις ντομάτες, τα φασόλια, τα φασολάκια, το ζωμό, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη και το θυμάρι. Σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
  3. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε, χωρίς καπάκι, για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά.
  4. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με μαϊντανό, νιφάδες κόκκινου πιπεριού και παρμεζάνα, αν θέλετε.