Υλικά

  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 1/4 κ. γλ. μπαχάρι
  • 1/4 κ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο (συν 1 1/2 κ. σ. για τη φόρμα)
  • 3/4 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 πορτοκάλι)
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και προετοιμάστε μία φόρμα για κέικ αλείφοντάς την με βούτυρο.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Αφήστε τα στην άκρη.
  3. Προσθέστε το βούτυρο και το μέλι σε ένα μίξερ βάσης ή στο μίξερ χειρός και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν, περίπου 1 λεπτό.
  4. Προσθέστε τα αυγά στο μείγμα βουτύρου και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε ξανά.
  5. Προσθέστε τα μισά από τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ξηρά υλικά.
  6. Αδειάστε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγει καθαρή, περίπου 35 λεπτά.
  7. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε ένα πιάτο. Σερβίρετε ζεστό.