Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν καταρτίσει αναλυτικά σχέδια στόχων για πιθανές συγκρούσεις με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβάνοντας πυρηνικά εργοστάσια και κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκύπτουν από απόρρητα έγγραφα της περιόδου 2013-2014, τα οποία δημοσίευσαν οι Financial Times.

Τα σχέδια κρούσης, που συνοψίζονται σε σειρά ρωσικών στρατιωτικών εγγράφων που διέρρευσαν, καλύπτουν 160 τοποθεσίες όπως δρόμους, γέφυρες και εργοστάσια, που επιλέγονται ως στόχοι για να σταματήσει η «ανασύνταξη στρατευμάτων σε περιοχές επιχειρησιακού σκοπού».

Η έντονη ανησυχία της Μόσχας για την ανατολική πλευρά της υπογραμμίζεται στα έγγραφα, τα οποία παρουσιάστηκαν στους FT από δυτικές πηγές. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί σχεδιαστές ανησυχούν ότι τα ανατολικά σύνορα της χώρας θα είναι εκτεθειμένα σε οποιονδήποτε πόλεμο με το ΝΑΤΟ και ευάλωτα σε επιθέσεις από αμερικανικά μέσα και περιφερειακούς συμμάχους.

Ήταν κρυμμένα σε ρωσική κρύπτη

Τα έγγραφα προέρχονται από μια κρύπτη 29 μυστικών ρωσικών στρατιωτικών φακέλων, που επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση αξιωματικών για πιθανή σύγκρουση στα ανατολικά σύνορα της χώρας από το 2008-14 και εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικά για τη ρωσική στρατηγική.

Το ίδιο μέσο αναφέρει πώς τα έγγραφα περιέχουν άγνωστες μέχρι σήμερα λεπτομέρειες σχετικά με τις αρχές λειτουργίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων και περιγράφουν σενάρια για την πολεμική προσομοίωση μιας κινεζικής εισβολής και για χτυπήματα βαθιά μέσα στην Ευρώπη.

Ο Γουίλιαμ Άλμπερκ, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Κέντρο Στίμσον, δήλωσε ότι, μαζί, τα έγγραφα που διέρρευσαν και η πρόσφατη ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας απέδειξαν «μια για πάντα ότι τα ευρωπαϊκά και ασιατικά θέατρα πολέμου είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένα». «Η Ασία δεν μπορεί να παρακολουθεί τη σύγκρουση στην Ευρώπη, ούτε η Ευρώπη μπορεί να μείνει άπραγη αν ξεσπάσει πόλεμος στην Ασία», είπε.

Ο κατάλογος στόχων για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα περιλαμβανόταν σε μια παρουσίαση που είχε ως στόχο να εξηγήσει τις δυνατότητες του μη πυρηνικού πυραύλου Κρουζ Kh-101. Ειδικοί που την εξέτασαν για το ίδιο μέσο τόνισαν ότι το περιεχόμενό της υποδηλώνει ότι κυκλοφόρησε το 2013 ή το 2014. Το έγγραφο φέρει τα διακριτικά της Ακαδημίας Συνδυασμένων Όπλων, μιας σχολής εκπαίδευσης για ανώτερους αξιωματικούς.

Οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει σημαντικές δυνάμεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και οι δύο χώρες έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό ελέγχου των εξαγωγών υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον για να ασκήσουν πίεση στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Ο Αλμπέρκ δήλωσε ότι τα έγγραφα δείχνουν πώς η Ρωσία αντιλαμβάνεται την απειλή από τους συμμάχους της Δύσης στην Ασία, οι οποίοι το Κρεμλίνο φοβάται ότι θα καθηλώσουν ή θα επιτρέψουν μια επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των στρατιωτικών του δυνάμεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών ταξιαρχιών. «Σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία θα επιτίθετο στην Εσθονία από το πουθενά, θα έπρεπε να χτυπήσει και τις αμερικανικές δυνάμεις και τους αρωγούς στην Ιαπωνία και την Κορέα», είπε.

Ποιοι είναι οι στόχοι

Οι πρώτες 82 τοποθεσίες στη λίστα στόχων της Ρωσίας είναι στρατιωτικού χαρακτήρα, όπως τα κεντρικά και περιφερειακά επιτελεία διοίκησης των ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, εγκαταστάσεις ραντάρ, αεροπορικές βάσεις και ναυτικές εγκαταστάσεις.

Οι υπόλοιποι είναι χώροι πολιτικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων οδικών και σιδηροδρομικών σηράγγων στην Ιαπωνία, όπως η σήραγγα Kanmon που συνδέει τα νησιά Honshu και Kyushu. Οι ενεργειακές υποδομές αποτελούν επίσης προτεραιότητα: ο κατάλογος περιλαμβάνει 13 σταθμούς παραγωγής ενέργειας, όπως πυρηνικά συγκροτήματα στο Τοκάι, καθώς και διυλιστήρια καυσίμων.

Στη Νότια Κορέα, οι κορυφαίοι πολιτικοί στόχοι είναι οι γέφυρες, αλλά ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως η χαλυβουργία της Ποχάνγκ και τα χημικά εργοστάσια στο Μπουσάν.

Οι διαφάνειες αποκαλύπτουν τη προσοχή που επέδειξε η Ρωσία στην επιλογή της λίστας στόχων. Ένα σημείωμα κατά δύο αποθηκών διοίκησης και ελέγχου της Νότιας Κορέας περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τη δύναμη που απαιτείται για την παραβίαση της άμυνάς τους. Οι λίστες σημειώνουν επίσης άλλες λεπτομέρειες, όπως το μέγεθος και τη δυνητική παραγωγή των εγκαταστάσεων.

Στις διαφάνειες περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες των κτιρίων στο Οκουσιρίτου, τραβηγμένες από το εσωτερικό της ιαπωνικής βάσης ραντάρ, καθώς και ακριβείς μετρήσεις των κτιρίων και των εγκαταστάσεων-στόχων.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν υπέγραψαν ποτέ επίσημη συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της διαφοράς για τα νησιά Κουρίλ. Ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε τις νήσους Κουρίλ στο τέλος του πολέμου το 1945 και εκδίωξε τους Ιάπωνες κατοίκους από τα νησιά, στα οποία σήμερα ζουν περίπου 20.000 Ρώσοι.