Υλικά
- 9 μεγάλοι κρόκοι αυγών
- 2/3 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
- 2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλ. τσαγιού πλήρες γάλα
- Νιφάδες θαλασσινού αλατιού, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου και τοποθετήστε 6 φορμάκια σε ένα ταψί.
- Τοποθετήστε τη ζάχαρη ομοιόμορφα σε μια κατσαρόλα. Χωρίς να ανακατεύετε, αφήστε τη ζάχαρη να λιώσει σιγά σιγά περίπου 5 λεπτά, ρυθμίζοντας τη θερμότητα όπως χρειάζεται.
- Όταν οι άκρες αρχίσουν να φουσκώνουν, ανακινείστε την κατσαρόλα για να διαλυθεί η υπόλοιπη ζάχαρη, χωρίς όμως να την ανακατέψετε. Κρατήστε το σκεύος σε κίνηση μέχρι να έχετε μια καθαρή, σκούρα καραμέλα -περίπου για 10 λεπτά.
- Όταν η ζάχαρη διαλυθεί εντελώς, ρίξτε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε με το σύρμα -η καραμέλα θα κρυώσει και θα γίνει σβώλος, κάτι που είναι φυσιολογικό.
- Συνεχίστε να ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η καραμέλα και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Προσθέστε το αλάτι, τη βανίλια και το κρύο γάλα και ανακατέψτε καλά.
- Τοποθετήστε τους κρόκους αυγών σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με μια κουταλιά από το μείγμα καραμέλας-γάλακτος.
- Προσθέστε άλλες 2 κουταλιές, μία κάθε φορά. Στη συνέχεια, ανακατέψτε το υπόλοιπο μείγμα καραμέλας-γάλακτος στους κρόκους, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Μοιράστε το μείγμα κρέμας ομοιόμορφα στα φορμάκια. Ρίξτε προσεκτικά στο ταψί αρκετό νερό ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση από τα γεμισμένα φορμάκια.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι η κρέμα να σταθεροποιηθεί και η κορυφή της κρέμας να κουνιέται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, 45 έως 60 λεπτά. Αν το κέντρο φαίνεται πιο χαλαρό από τις άκρες, συνεχίστε το ψήσιμο για περίπου ένα λεπτό ακόμα.
- Μεταφέρετε τα φορμάκια σε μια σχάρα και αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Καλύψτε τα φορμάκια με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να κρυώσουν πολύ καλά.
- Σερβίρετε με μια πρέζα από νιφάδες θαλασσινού αλατιού.