Υλικά

  • 1 κιλό ροδάκινα
  • 2 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 κ. γλ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίστε ένα μεγάλο μπολ μέχρι τη μέση με κρύο νερό και πάγο.
  2. Όταν το νερό βράσει, προσθέστε τα ροδάκινα και αφήστε τα να βράσουν για 45 λεπτά. Αφαιρέστε τα ροδάκινα και αμέσως τα σοκάρετε στο παγωμένο νερό. Όταν κρυώσουν αρκετά για να τα χειριστείτε (αυτό θα πάρει μόνο ένα λεπτό) απομακρύνετε από το κρύο νερό και αφαιρέστε τη φλούδα. Αφαιρέστε τα κουκούτσια και ψιλοκόψτε τα ροδάκινα.
  3. Τοποθετήστε τα ροδάκινα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ανακατέψτε τα με το χυμό λεμονιού. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα ροδάκινα να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τους χυμούς τους, για περίπου 13 έως 15 λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το τζίντζερ, αν το χρησιμοποιήσετε, και ανακατέψτε.
  4. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και φέρτε το μείγμα σε βρασμό. Βράστε, ανακατεύοντας συχνά, για 5 λεπτά.
  5. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι η μαρμελάδα να γίνει πηχτή, για 30 λεπτά- 1 ώρα ανάλογα με τα ροδάκινα.
  6. Αποσύρετε από τη φωτιά, μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε βάζα και αφήστε τη να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρετε.