Υλικά
- 220 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακό
- 365 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. μαύρο σιρόπι ζάχαρης
- 150 γρ. σιρόπι ζάχαρης
- 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 300 ml γάλα
- 1 κ. γλ. ψιλό θαλασσινό αλάτι
- 3 κ. σ. αλεσμένο τζίντζερ
- 1/2 κ. γλ. κανέλα
- 1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρικής
- Ψιλοκομμένο τζίντζερ (αναλόγως πόσο πικάντικο θέλετε να βγει το κέικ)
- Για το γλάσο λευκής σοκολάτας: 30 ml γάλα, 160 γρ. ζάχαρη άχνη, 150 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι και μετά ανακατέψτε με μισή κουταλιά της σούπας αλεύρι για να δημιουργηθεί μια υγρή πάστα και απλώστε στο εσωτερικό μιας φόρμας. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεστάνετε το υπόλοιπο βούτυρο, τη ζάχαρη και τα σιρόπια και ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν όλα μαζί. Αφήστε να κρυώσει λίγο.
- Ρίξτε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τα αυγά με το γάλα. Ρίξτε στο μείγμα το τζίντζερ, το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και τη μαγειρική σόδα και βάλτε στην προετοιμασμένη φόρμα. Ψήστε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να σφίξει το κέικ. Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια απομακρύνετε από τη φόρμα για να κρυώσει εντελώς.
- Για να φτιάξετε το γλάσο, χτυπήστε ελαφρά το γάλα και τη ζάχαρη άχνη μαζί. Λιώστε τη σοκολάτα σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό. Αφήστε να κρυώσει λίγο και μετά προσθέστε στο μείγμα του γάλακτος. Ανακατέψτε και ρίξτε με το κουτάλι το γλάσο πάνω από το κέικ.