Υλικά
- 2 κιλά μοσχάρι από τη σπάλα
- 1/4 φλιτζανιού ξηρό κόκκινο κρασί
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ντοματάκια κονκασέ
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 κλαδάκια φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 1 κυδώνι τριμμένο στον τρίφτη
- 3 καρότα κομμένα σε φέτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το μοσχάρι ώστε να καθαρίσει. Αν χρειάζεται το καθαρίζουμε από τα λίπη με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε για 35 λεπτά περίπου ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβουμε το κυδώνι από το χοντρό μέρος του τρίφτη. Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις κόβουμε σε δοντάκια. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ανοίγουμε τρύπες γύρω από το μοσχάρι και βάζουμε μέσα το σκόρδο ώστε να μαγειρευτεί μαζί με αυτό και να πάρει γεύση. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε μέσα το κρέας και το σοτάρουμε ελαφρά. Το γυρνάμε ώστε να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι περίπου 10 λεπτά. Τότε, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και τον απλώνουμε με μια κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας. Αμέσως μετά, ρίχνουμε τα ντοματάκια και το τριμμένο κυδώνι. Προσθέτουμε 1½ φλιτζάνι τσαγιού νερό, τα καρότα κομμένα σε φέτες, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, το θυμάρι και τέλος το κόκκινο κρασί. Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες. Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός, αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Όταν βράσει καλά το κρέας και γίνει μαλακό το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μερικά λεπτά ακόμα για να δέσει. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και στο τέλος το περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Με τα υλικά αυτά θα βγουν οχτώ μερίδες. Σερβίρετε με αρωματικό λευκό ρύζι.
Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr