Υλικά
- 500 γρ. (περίπου) φιλέτα άσπρου ψαριού (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 4 φρέσκα λεπτά κρεμμυδάκια κομμένα σε φετάκια
- 3 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό
- ½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
- 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για άλειμμα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Τεμαχίζετε τα φιλέτα του ψαριού. Βάζετε το ψωμί μαζί με τα κρεμμυδάκια στο μίξερ και τα χτυπάτε με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ μέχρι να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.
- Προσθέτετε το ψάρι και συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα.
- Προσθέτετε το αυγό, τον άνηθο (ή τον μαϊντανό), το ξύσμα λεμονιού και το αλατοπίπερο και τα χτυπάτε όλα, πάντα με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ, για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα (δεν πρέπει να λιώσετε το μείγμα).
- Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και το κρατάτε στο ψυγείο για 20 με 30 λεπτά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240°C. Βγάζετε το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθετε σε 8 μπάλες.
- Ύστερα, τις πιέζετε με τις παλάμες σας να γίνουν λίγο επίπεδες.
- Αλείφετε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και αραδιάζετε πάνω τα μπιφτέκια (εναλλακτικά μπορείτε να στρώσετε μία λαδόκολλα).
- Τα αλείφετε με λίγο λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.