Υλικά

  • 1 ½ κιλό μοσχάρι ελιά κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 2 κιλά κρεμμυδάκια στρογγυλά ξερά στιφάδου καθαρισμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ. σ. πελτέ τομάτας
  • 5 κ. σ. χυμό τομάτας
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 6 γαρύφαλλα
  • 4 μπαλίτσες μπαχάρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 φλυτζάνι κρασί λευκό
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Τσιγαρίζετε πρώτα το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο. Μετά ρίχνετε το μοσχαράκι και τα σοτάρετε ελαφρώς.
  2. Ρίχνετε 1/2 φλυτζάνι κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Διαλύετε μέσα σε ένα ποτήρι λίγο νερό με το πελτέ τομάτας και το ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνετε και τον χυμό τομάτας.
  3. Προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.
  4. Ρίχνετε το γαρύφαλλο, την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, το πιπέρι και κλείνετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει το κρέας. Μόλις βράσει, το τοποθετείτε σε μία πιατέλα.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα που φτιάξατε το κρέας, ρίχνετε τα κρεμμυδάκια στιφάδου.
  6. Τα αφήνετε να μαραθούν μέχρι να μελώσουν και τα σβήνετε με το ξύδι. Μετά ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας.
  7. Σιγοβράζετε για 1 ώρα και 30 λεπτά και εάν χρειάζεται νερό προσθέτετε.
  8. Μόλις είναι έτοιμο το στιφάδο και μείνει με τη σάλτσα του, αλατοπιπερώνετε, κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε.