Υλικά

  • 1 κιλό μήλα
  • 800 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κούπες (500 ml) νερό
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρότερα ξύλα κανέλα
  • 10 καρφάκια γαρύφαλλο δεμένα σε γάζα
  • χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Πλένετε και καθαρίζετε τα μήλα.
  2. Τα κόβετε σε τέταρτα ή σε όγδοα ανάλογα με το μέγεθός τους και βάζετε τα κομμάτια σε λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχετε στύψει μισό λεμόνι και έχετε διαλύσει το αλάτι.
  3. Στη συνέχεια, στραγγίζετε τα μήλα και τα βάζετε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό.
  4. Βράζετε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν τα μήλα.
  5. Αποσύρετε από το μάτι, αφαιρείτε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και πολτοποιείτε τα μήλα με το σιρόπι με ραβδομπλέντερ.
  6. Ξαναβράζετε τη μαρμελάδα αφού ξαναβάλετε στην κατσαρόλα την κανέλα και τα γαρύφαλλα και προσθέσετε το χυμό λεμονιού.
  7. Βράζετε μέχρι να δέσει ενώ ανακατεύετε συνεχώς, καθώς σε αυτή τη φάση πιάνει εύκολα.
  8. Δοκιμάζετε το δέσιμο. Αφήνετε να ηρεμήσει από το βρασμό και την σερβίρετε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.