Υλικά

  • 1 φλ. νερό κοχλαστό
  • 1 φλ. κακάο συν 2 κουταλιές έξτρα
  • 1 κουταλιά στιγμιαίο καφέ
  • ¾ φλ. ξινή κρέμα (sour cream)
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • ½ φλ. ηλιέλαιο
  • 1 ¼ σκούρα καστανή ζάχαρη
  • 1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 2 φλ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Για το κέικ θα χρειαστείτε 3 στρογγυλά ταψάκια 20 εκατοστών.
  2. Αν θέλετε όμως μπορείτε με αυτή τη δόση να φτιάξετε 2 κέικ των 23,5 εκατοστών. Βουτυρώστε τα ταψάκια και απλώστε στη βάση αντικολλητικό χαρτί.
  3. Βουτυρώστε το χαρτί και τα τοιχώματα και πασπαλίστε με τις 2 κουταλιές κακάο. Βάζετε σε ένα μπολ το κοχλαστό νερό, το 1 φλιτζάνι κακάο και τον καφέ.
  4. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί το κακάο. Προσθέστε την ξινή κρέμα και ανακατεύετε ξανά.
  5. Βάζετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο, το ηλιέλαιο, την καστανή και κρυσταλλική ζάχαρη και τη βανίλια.
  6. Χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  7. Κοσκινίστε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder και το αλάτι.
  8. Προσθέστε στον κάδο του μίξερ το 1/3 περίπου από το αλεύρι. Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα να αναμιχτούν.
  9. Προσθέστε το μίγμα του κακάο και χτυπήστε πάλι. Τελειώστε με το υπόλοιπο αλεύρι.
  10. Μοιράστε το μίγμα στα τρία (ή στα δύο) ταψάκια και ψήνετε για 30 λεπτά. Αφήνετε τα κέικ να κρυώσουν στα ταψιά τους για 10 λεπτά.
  11. Ακολούθως τα αναποδογυρίζετε σε σχάρα και αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί. Τα γυρίζετε από τη σωστή πλευρά και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
  12. Όταν κρυώσουν μπορείτε να τα τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη και να τα φυλάξετε στο ψυγείο έως και 24 ώρες πριν να συναρμολογήσετε το κέικ.