Υλικά
- 3/4 φλιτζανιού (1 1/2 μπάρα) ανάλατο βούτυρο, συν περισσότερο για το ταψί
- 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο για το ταψί
- 1 1/2 φλιτζάνι ξύσμα καρύδας με ζάχαρη, του εμπορίου
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 1/3 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 μεγάλα ολόκληρα αβγά
- 2 μεγάλα ασπράδια αβγών
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
- 3/4 φλιτζανιού γάλα καρύδας
- 1 1/2 φλιτζάνι κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
- 3 κουταλιές της σούπας γάλα
- καρύδα σε σκόνη, σε ροζ χρώμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια 20 εκατοστών φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μίξερ, χτυπάμε την καρύδα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μέχρι να ενωθούν.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδες.
- Σταδιακά προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο, περίπου 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα αβγά, τα ασπράδια αβγών και την βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σε τρεις παρτίδες εναλλάξ με το γάλα καρύδας, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Χύνουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί. Ψήνουμε έως ότου η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή όταν το τρυπάμε με αυτή, περίπου 35 λεπτά.
- Το μεταφέρουμε σε μία σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα για 30 λεπτά.
- Όπως είναι η φόρμα με το κέικ ανάποδα το κόβουμε με ένα οδοντωτό μαχαίρι για να κάνουμε μια επίπεδη βάση.
- Περνάμε ένα μικρό μαχαίρι γύρω από τις άκρες για να ξεκολλήσει από την φόρμα.
- Αναποδογυρίζουμε το κέικ επάνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη και το γάλα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο φλιτζάνι καρύδας με την ροζ σκόνη, προσθέτοντας αρκετή για να έχουμε την επιθυμητή απόχρωση.
- Περιχύνουμε το γλάσο στην κορυφή του κέικ. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ροζ καρύδα και ροζ βρώσιμα διακοσμητικά.