Με τον πήχη της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου να έχει μπει ψηλά για το 2025 δύο από τα στοιχήματα που έχουν τεθεί για τη νέα χρόνια έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.
Το ένα είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση που έχει γίνει ήδη νόμος του κράτους και αφορά στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και το άλλο είναι το «ταμείο» που θα κάνουν οι πολίτες μετά τη νέα αύξηση μισθών και συντάξεων σε σχέση με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσα από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
«Με σχέδιο, επιμονή και υπομονή έχουμε βάλει στόχο έως το 2027 η Ελλάδα να έχει αφήσει οριστικά πίσω της τον κακό της εαυτό και να είναι μια χώρα που θα προσφέρει ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή σε όλους και ειδικά στους νεότερους ανθρώπους», έγραψε χθες ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, δίνοντας το περίγραμμα αλλά και το χρονοδιάγραμμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.
Όσον αφορά στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με κομμένη την ανάσα για να δουν από τις 2 Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου ποια θα είναι τα ξένα πανεπιστήμια που θα κάνουν αίτηση εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους να ανοίξουν παραρτήματα στην χώρα μας.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να δίνονται οι πρώτες αδειοδοτήσεις τον Μάρτιο του 2025 και σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, τοn Σεπτέμβριο του 2025 θα εκκινήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.
«Tο 2025 θα δούμε να σπάει ένα ιστορικό ταμπού, θα ιδρυθούν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή και μάλιστα υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα ανάμεσα σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον το Yale, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και περίπου άλλα δεκαπέντε πανεπιστήμια.
Κι ενώ το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς η αντιπολίτευση δεν είχε ψηφίσει το συγκεκριμένο νόμο με το ΠΑΣΟΚ μάλιστα να κάνει πολλά «μπρος – πίσω» στο θέμα, η ακρίβεια παραμένει ένα αγκάθι και στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ελπίζοντας ότι και αυτή η αύξηση δεν θα εξανεμιστεί καθώς παρατηρείται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Σούπερ μάρκετ και τιμές
Παράλληλα συνεχίζουν τις παρεμβάσεις για ακόμα πιο χαμηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ. Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα νέα λίστα με μειωμένες τιμές σε 704 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να μπουν στον κατάλογο τουλάχιστον 600 κωδικοί.
Όπως τονίζουν πάντως συχνά κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το μέρισμα από την ανάπτυξη αλλά και από την πάταξη της φοροδιαφυγής να διανέμεται τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σ εκείνους που έχουν ανάγκη, δηλαδή στα χαμηλότερα εισοδήματα αλλά και στην μεσαία τάξη που αποτελεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει στηρίξει την χώρα σε δύσκολες στιγμές πληρώνοντας μεγάλο τίμημα.