Υλικά
- 1 κιλό σφικτά δαμάσκηνα (ελαφρά άγουρα)
- 1 κιλό (4 ½ φλ.) ζάχαρη
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 7 κουταλιές κρύο νερό
- 1 ½ κοφτή κουταλιά βούτυρο
Εκτέλεση
- Αποστειρώνετε αρχικά τα βαζάκια και βάζετε στην κατάψυξη 2-3 πιατάκια του καφέ (για να ελέγξετε ύστερα αν έδεσε η μαρμελάδα).
- Ξεπλένετε καλά τα δαμάσκηνα, τα κόβετε στη μέση κατά μήκος, τα στρίβετε για να χωρίσουν στα δυο και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους.
- Τα βάζετε μαζί με το λεμόνι και το νερό σε μια βαριά κατσαρόλα (εμαγιέ ή ανοξείδωτη) και τα βράζετε μέχρι να κοχλάσουν, ανακατεύοντάς τα συχνά.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο μεταξύ, βάζετε τη ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο μπολ και τη ζεσταίνετε σε προθερμασμένο χαμηλό φούρνο (150°C), για 10 λεπτά, ανακατεύοντάς τη μια φορά στα 5 λεπτά.
- Όταν μαλακώσουν τα δαμάσκηνα, την προσθέτετε μέσα και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Δυναμώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο (θα βοηθήσει να λιγοστέψει ο αφρός).
- Ανακατεύετε συνεχώς τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει.
- Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη, βάζετε ένα κουταλάκι σε ένα παγωμένο πιατάκι.
- Αν δεν πήζει ώστε να κρατά το σχήμα της και είναι ρευστή, τότε χρειάζεται ακόμη βράσιμο και θα πρέπει να συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά και να επαναλάβετε το τεστ.
- Μοιράζετε τη ζεστή μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βαζάκια, χωρίς να φτάνετε μέχρι το στόμιο (να είναι 1-1 ½ εκ. πιο κάτω).
- Τα κλείνετε και τα κρατάτε σε δροσερό, σκιερό μέρος.