Υλικά
- 240 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 5 αβγά
- 400 γρ. αλεύρι γοχ
- 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ. γ. αλάτι
- 240 γρ. γάλα
- 150 γρ. καρύδια ψίχα (χοντροκομμένη στο μίξερ)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε αρχικά το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα καρύδια και αφήνετε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και την ζάχαρη την καστανή και χτυπάτε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο για περίπου 4 λεπτά.
- Στη συνέχεια ρίχνετε ένα-ένα τα αβγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο προτού ρίξετε το δεύτερο.
- Έπειτα ρίχνετε λίγο λίγο εναλλάξ, το μείγμα αλευριού, και το γάλα τελειώνοντας με το αλεύρι.
- Αλευροβουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση διαμέτρου 26 εκ.
- Αδειάζετε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 60-80 λεπτά στον αέρα.
- Παράλληλα ετοιμάζετε τη σάλτσα καραμέλας βάζοντας ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνετε ένα μέρος από τη ζάχαρη μέσα και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε τη ζάχαρη μέχρι να γίνει καραμέλα. Έπειτα ρίχνετε και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει και αυτή καραμέλα.
- Πολύ προσεκτικά ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς με την κουτάλα.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά στο σιγανό και σιγοβράζετε για 7-8 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να έχει λιώσει η καραμέλα.
- Αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμαστεί το κέικ.
- Όταν το κέικ είναι έτοιμο, αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και το ξεφορμάρετε πάνω σε μία σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
- Βάζετε το κέικ σε ένα πιάτο, το περιχύνετε με τη σάλτσα καραμέλας και προαιρετικά καρύδια και σερβίρετε.